Product

Νεοελληνικός πολιτισμός

Product

Νεοελληνισμός και νεωτερικότητα

Νεοελληνικός πολιτισμός και διανόηση

Κωδικός:
117392
Description: 

[...] Πολλά, λοιπόν, μπορεί να σκεφτεί και να πει κανείς για τον πολιτισμό και τα είδη του. Ωστόσο ευθύς εξαρχής και με λίγα λόγια οφείλει να επισημάνει ότι "πολιτισμός" είναι "τα έργα" και "η συμπεριφορά" του ανθρώπου, απαραίτητα στα πλαίσια μιας κοινότητας, προάγεται η ζωή σε "σενεχή" - και όχι "ασυνεχή" - εξελικτικά στάδια, και όσο είναι εφικτό ανεξάρτητα από κατάχρηση οποιασδήποτε εξουσιαστικής επιβολής.

6,70 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

[...] Πολλά, λοιπόν, μπορεί να σκεφτεί και να πει κανείς για τον πολιτισμό και τα είδη του. Ωστόσο ευθύς εξαρχής και με λίγα λόγια οφείλει να επισημάνει ότι "πολιτισμός" είναι "τα έργα" και "η συμπεριφορά" του ανθρώπου, απαραίτητα στα πλαίσια μιας κοινότητας, προάγεται η ζωή σε "σενεχή" - και όχι "ασυνεχή" - εξελικτικά στάδια, και όσο είναι εφικτό ανεξάρτητα από κατάχρηση οποιασδήποτε εξουσιαστικής επιβολής. Επομένως σ' αυτά τα πλαίσια, με βάση καταρχήν την ανθρώπινη ευφυΐα, κάθε εξυψωτική "δημιουργία" και κάθε φιλική "συμπεριφορά" μεταξύ των ανθρώπων αποτελούν πολιτισμό. Απαραίτητα και αυτονόητα η πορεία αυτού του ανθρώπου είναι συγχρόνως "υλική" και "πνευματική", αρμονικά συνταιριασμένες αναμεταξύ τους. Κάθε διάσπαση ή δυσαρμονία σ' αυτή τη σχέση αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, κοινωνική "σχιζοφρένια". "Αισθητά" και "νοητά" πράγματα, λειτουργικά συνενωμένα, είναι η ίδια η φυσική πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, "φυσική" και "μεταφυσική" πάνε μαζί, η δεύτερη πάντοτε ως προέκταση της πρώτης. Όσο μπορώ να καταλάβω, αυτό θέλησε να πει ο Einstein με την περιώνυμη ρήση του, "Alle Physik ist Metaphysik"! Σε πολλές περιπτώσεις, και προπαντός άλλου στη χριστιανική διδασκαλία, μεταφυσική δε σημαίνει ένα άγνωστο και απρόσιτο υπερπέραν, ξεκομμένο από τη φυσική πραγματικότητα. [...] (απόσπασμα από τον πρόλογο του συγγραφέα)
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-242-344-7
Book pages: 
122
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Νίκος Ματσούκας γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1934. Σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Χαϊδελβέργης. Επί 42 χρόνια υπηρέτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ως καθηγητής της Δογματικής και της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στη Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Έγραψε εκτενή έργα, μονογραφίες και άρθρα θεολογικού και φιλοσοφικού περιεχομένου. Βιβλία και μελέτες του μεταφράζονται σε ξένες γλώσσες. Ασχολείται με τη λογοτεχνία, κυρίως με την παραδοσιακή, και κατά καιρούς υπήρξε συνεργάτης των περιοδικών "Διαγώνιος" και "Θρακικά Χρονικά". Λαμπρή επιτυχία είχαν τα πεζογραφήματά του: "Γλυκόπικρες ρίζες", "Ζηλωτικά πόλεως Θεσσαλονίκης (1342-1349)", "Ευρώπη ωδίνουσα" και "Ο θαμπός καθρέφτης" (πεζά - ποιήματα). Μετέφρασε στην ελληνική γλώσσα Κάφκα, Έσσε, Πασκάλ, Μπερδιάγιεφ, Ευδοκίμοφ, Ράιχ και Στανιλοάε.

Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-242-344-7
Book pages: 
122
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο