Product

Νικηφόρος Β Φωκάς 963-969

Product

Νικηφόρος Βρεττάκος: Το παιδί που έγινε ποιητής

Νικηφόρος Βρεττάκος

Κωδικός:
104522
Description: 

"Ζει ο Νικηφόρος Βρεττάκος κοντά στο βουνό του, στο αρχείο του, στη σκέψη των φίλων του".
Με αυτά τα λόγια οι φίλοι του ποιητή R. Lavaguini, S. Nicosia και το Instituto di Filologia Greca του Πανεπιστημίου του Παλέρμο χαιρέτισαν την ίδρυση του αρχείου του ποιητή στη Σπάρτη, στις 9 Δεκεμβρίου 2000.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"Ζει ο Νικηφόρος Βρεττάκος κοντά στο βουνό του, στο αρχείο του, στη σκέψη των φίλων του". Με αυτά τα λόγια οι φίλοι του ποιητή R. Lavaguini, S. Nicosia και το Instituto di Filologia Greca του Πανεπιστημίου του Παλέρμο χαιρέτισαν την ίδρυση του αρχείου του ποιητή στη Σπάρτη, στις 9 Δεκεμβρίου 2000. Ενός αρχείου που είναι σημαντικό όχι μόνο για την αυταπόδεικτη αξία του περιεχομένου του αλλά και για το γεγονός ότι αποτελεί την εκπλήρωση της επιθυμία του ίδιου του ποιητή, την οποία εξέφρασε μόλις 10 ημέρες πριν το θάνατό του, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης. Το Αρχείο του Νικηφόρου Βρεττάκου και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης παραδίδει στην πνευματική κοινότητα της χώρας μας το αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του ποιητή σε μορφή CDROM ελπίζοντας ότι πραγματοποιείται ακόμη ένα βήμα προς το στόχο, που θα δικαιώσει τα λόγια της δημοσιογράφου Μαρίας Κατσουνάκη στην εφημερίδα "Καθημερινή" (12 Δεκεμβρίου 2000, εγκαίνια του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου). "Έτσι, κάπως, η ποίηση γίνεται πράξη, η μνήμη δεν είναι έννοια καθημαγμένη -εξαιτίας της αοριστίας της- και καλλωπιστική και ο πολιτισμός αποκτά αισθητική και υπόσταστη". Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης
Publications Date: 
2002
Book Dimensions: 
12χ14
Publication Place: 
Σπάρτη
Cover: 
Άγνωστο Δέσιμο

Ο Κώστας Βρεττάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Από πολύ νωρίς γοητεύτηκε από τον κινηματογράφο, τέχνη στην οποία όμως ποτέ δεν αφοσιώθηκε αποκλειστικά. Σπούδασε κινηματογράφο στην Ελλάδα και την Ιταλία και παράλληλα με τις κινηματογραφικές του ενασχολήσεις συνέχισε να εργάζεται βιοποριστικά ως επιμελητής εκδόσεων, παραγωγός διαφημιστικών ταινιών και περιστασιακά ως δημοσιογράφος. Τον καιρό της δικτατορίας εργάστηκε ως μεταφραστής λαϊκών μυθιστορημάτων και ως φωτογράφος εγκυκλοπαιδειών. Τις πρώιμες λογοτεχνικές συνεργασίες με την "Επιθεώρηση Τέχνης" ακολούθησαν δύο ποιητικές συλλογές το 1971 και 1977 με τον τίτλο "Ανάριθμα". Από το 1977, παράλληλα με τη φωτογραφική του δραστηριότητα, ασχολήθηκε πάλι με τον κινηματογράφο γυρίζοντας ως το 1987 μια σειρά από ταινίες από τις οποίες ξεχώρισαν "Το στρώμα της καταστροφής" (1980) και "Τα παιδιά της Χελιδόνας" (1987). Παράλληλα, η μακροχρόνια φωτογραφική του συνεργασία με την Εμμανουέλα ντε Νόρα οδήγησε στην ίδρυση του εκδοτικού οίκου "Τρία Φύλλα". Από το 1990 εγκατέλειψε πάλι τις εκδόσεις, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο και ασχολήθηκε με την πολιτική διαχείριση της ελληνικής κινηματογραφίας αρχικά ως ειδικός σύμβουλος Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνέχεια ως πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και από το 1998 ως ειδικός σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων στον χώρο των οπτικοακουστικών μέσων.

Publications Date: 
2002
Book Dimensions: 
12χ14
Publication Place: 
Σπάρτη
Cover: 
Άγνωστο Δέσιμο