Product

Ο Κοκός ο ποντικός

Product

Ο Κολοκοτρώνης κοιτά από ψηλά...

Ο Κολοκοτρώνης

Κωδικός:
140877
Description: 

Η λαμπρότερη νίκη στον αγώνα του 21 για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους ήταν η καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια το 1822, 26 και 28 Ιουλίου. Η νίκη αυτή παραβάλλεται με την αρχαία νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών στον Μαραθώνα, για τα μεγάλα επακόλουθα που είχε.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η λαμπρότερη νίκη στον αγώνα του 21 για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους ήταν η καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια το 1822, 26 και 28 Ιουλίου. Η νίκη αυτή παραβάλλεται με την αρχαία νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών στον Μαραθώνα, για τα μεγάλα επακόλουθα που είχε. Η στρατιά του Δράμαλη είχε φτάσει στο Άργος αφού είχε υποτάξει την υπόλοιπη Ελλάδα και απειλούσε να πνίξει την Επανάσταση. Αντί όμως να συνεχίσει την τρομοκρατική της πορεία και να αποτελειώσει το έργο της με την υποταγή και της Πελοποννήσου, καρφώθηκε στο Άργος, φθάρηκε και θέλοντας να επιστρέψει προσωρινά στην Κόρινθο, έπαθε στο γνωστό με το όνομα Δερβενάκια στενό, που ενώνει την Αργολική με την Κορινθιακή πεδιάδα, καταστροφή και αποσύνθεση τέλεια. Της νίκη αυτής εμπνευστής, σχεδιαστής και πρωτεργάτης ήταν ο μεγάλος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο θρυλικός "Γέρος του Μωριά". Ο Δράμαλης, στρατιωτικός επαγγελματίας, βοηθούμενος από πασάδες, ικανούς στρατιωτικούς και όλη την ιεραρχία καλοοργανωμένου στρατού, είχε 30 χιλιάδες μαχητές, με νεότατα όπλα οπλισμένους, είχε ιππικό και πυροβολικό και σώματα τεχνικά και εφοδιασμού. Για την εποχή εκείνη ο στρατός αυτός ήταν οργανωμένος και πειθαρχημένος, ικανός να ελίσσεται και να μάχεται συνταγμένος με έξοχη πολεμική τέχνη και εξαιρετικό ηθικό, καθόσον αυτός ο ίδιος στρατός είχε κατατροπώσει και τον περιβόητο Αλί Πασά, πριν αναλάβει την εκστρατεία στην Πελοπόννησο. Οι Έλληνες πάλι, ήταν σώματα πρόχειρα στρατολογημένα απ' τους καπεταναίους και τους αρχηγούς. Όλοι κι όλοι τους μόλις έφθαναν 5 έως 6 χιλιάδες πολεμιστές, ήταν οπλισμένοι μόνο με τουφέκια κι αυτά παλιά και σπαθιά και πολύ απ' αυτούς δεν είχαν παρά σουβλιά, δρεπάνια και μαχαίρια. Ασυνήθιστοι στην επίθεση, αλλά ικανοί στην άμυνα, σαν μόνη πολεμική τέχνη είχαν την παρενοχλητική απασχόληση του εχθρού, ήταν σχεδόν ασύνταχτη και απειθάρχητη και όταν νικούσαν δεν ολοκλήρωναν την νίκη με καταδίωξη του εχθρού, παρά ριχνόντουσαν στην λαφυραγωγία. Στα Δερβενάκια κατάφεραν όχι μόνον να νικήσουν, παρά να καταστρέψουν και να αφανίσουν αυτή την στρατιά χάρη στο δαιμόνιο του Κολοκοτρώνη. Αυτός, όταν όλοι έπαθαν πανικό και κοίταζαν πως να φύγουν, με την επιμονή του και την δραστηριότητά του, κατόρθωσε και στρατό να συντάξει και να οργανώσει, και με το στρατηγικό του σχέδιο να φθείρει το στρατό του Δράμαλη στον κάμπο του Άργους. Αυτός επέμενε να ερημώσουν τον τόπο από τα σιτηρά και τα τρόφιμα, ώστε να μη βρίσκει ο Δράμαλης ζωοτροφές. Αυτός επέμενε να πιάσουν έγκαιρα τα στενά για να τους χτυπήσουν εκεί πιστεύοντας πως δεν θα προχωρούσε βαθύτερα στην Πελοπόννησο, παρά θα επέστρεφε πίσω στην Κόρινθο. Μ' όλο που οι άλλες γνώμες στο πολεμικό συμβούλιο ήταν αντίθετες, πήρε επάνω του την ευθύνη εξαναγκάζοντας έτσι την ιστορία να περάσει από το δρόμο που ο ίδιος της άνοιξε. Έτσι, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στάθηκε ο οργανωτής και ο κύριος αυτουργός αυτής την Νίκης που έσωσε την επανάσταση και εξασφάλισε τη λευτεριά στην νεώτερη Ελλάδα.
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-469-409-Χ
Book pages: 
48
Book Dimensions: 
28χ21
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Βασίλης Ρώτας (1889-1977). Ο Βασίλης Ρώτας γεννήθηκε στο Χιλιομόδι του νομού Κορινθίας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Συνιδρυτής της Φοιτητικής Συντροφιάς το 1910. Υπηρέτησε στους βαλκανικούς πολέμους ως Έφεδρος Αξιωματικός και κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου κλείστηκε στα στρατόπεδα του Γκαίρλιτς και του Βέρλ. Πολέμησε επίσης στη Μικρασιατική Εκστρατεία, ενώ κατά τη διετία 1921-1922 υπηρέτησε ως στρατιωτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία του Βερολίνου. Αποστρατεύτηκε το 1927 σε διαθεσιμότητα και με το βαθμό του συνταγματάρχη και από τότε αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία και το θέατρο. Βασικός συνεργάτης του περιοδικού του Κωστή Μπαστιά Ελληνικά Γράμματα και ιδρυτής του Λαϊκού Θεάτρου Αθηνών (1930-1937), που έκλεισε η δικτατορία του Μεταξά, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής οργάνωσε το Θεατρικό Σπουδαστήριο (στο οποίο δίδαξαν μεταξύ άλλων ο Μάρκος Αυγέρης, ο Σοφία Μαυροειδή - Παπαδάκη και ο Μάνος Κατράκης) και το Θέατρο στο Βουνό (1944, με τη συνεργασία μελών της ΕΠΟΝ). Πέθανε στην Αθήνα. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1908 από τις σελίδες του Νουμά, ενώ άρθρα, χρονογραφήματα, κριτική θεάτρου και μαρτυρίες δημοσίευσε στον παράνομο τύπο, στα Καλλιτεχνικά Νέα, τα Ελεύθερα Νέα, τα Νεοελληνικά Γράμματα, τη Βραδυνή, την Πρωία, την Εστία και μεταπολεμικά (1961-1965) στο περιοδικό Θέατρο του Κ.Νίτσου και στο Λαϊκό Λόγο (1965-1967). Δημοσίευσε επίσης ποιήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα, ενώ στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου πέρασε και για το σημαντικό μεταφραστικό έργο του των απάντων του William Shakespeare, ενώ ιστορική έμεινε η μετάφρασή του από την κωμωδία του Αριστοφάνη Όρνιθες για την παράσταση του 1961 από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Στο σύνολο του συγγραφικού έργου του Βασίλη Ρώτα, πρωτότυπου και μεταφραστικού κυριαρχεί ο ιδιόμορφος δημοτικιστικός λόγος του, εμπνευσμένος από το δημοτικό τραγούδι και η λαϊκή ρομαντική κοσμοθεωρία του, καθώς επίσης επιρροές από το λαϊκό θέατρο του Καραγκιόζη, τη σαιξπηρική δραματουργία και το αρχαίο ελληνικό δράμα. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Βασίλη Ρώτα βλ. Ζήρας Αλεξ. - Γεωργουσόπουλος Κώστας, «Ρώτας Βασίλης», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 9α. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1988 και Βασίλης Ρώτας (1889-1977)· Πρόλογος- Εισαγωγή: Βούλα Δαμιανάκου - Επιμέλεια ύλης: Ελένη Βασιλοπούλου. Αθήνα, 1979.

(Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).

Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-469-409-Χ
Book pages: 
48
Book Dimensions: 
28χ21
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο