Product

Ο άνθρωπος της Σοφοκλέους και ο άνθρωπος της Σοφοκλέους

Product

Ο άνθρωπος του Θεού, Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς

Ο άνθρωπος του εχθρού

Κωδικός:
103542
Manufacturer: 
Αuthor: 
Description: 

Ο άνθρωπος που πίστευε ότι ο φασισμός είναι ποίηση σώπασε. Μια ριπή έκοψε τη φωνή του Γάλλου συγγραφέα που ενστερνιζόταν με πάθος τη "γαλλογερμανική συνεργασία". Ως αρχισυντάκτης της δεξιάς εφημερίδας Je Suis Partout και ως μυθιστοριογράφος υπηρετούσε τους σκοπούς της γερμανικής προπαγάνδας κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενόσω ο στρατάρχης Πετέν, ως αρχηγός της κυβέρνησης του Βισί, είχε ανταλλάξει χειραψία με τον Χίτλερ στο Μοντουάρ, ο Ρομπέρ Μπραζιγιάκ οραματιζόταν μια εθνικοσοσιαλιστική Γαλλία, χωρίς την παρουσία εβραϊκών στοιχείων.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ο άνθρωπος που πίστευε ότι ο φασισμός είναι ποίηση σώπασε. Μια ριπή έκοψε τη φωνή του Γάλλου συγγραφέα που ενστερνιζόταν με πάθος τη "γαλλογερμανική συνεργασία". Ως αρχισυντάκτης της δεξιάς εφημερίδας Je Suis Partout και ως μυθιστοριογράφος υπηρετούσε τους σκοπούς της γερμανικής προπαγάνδας κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενόσω ο στρατάρχης Πετέν, ως αρχηγός της κυβέρνησης του Βισί, είχε ανταλλάξει χειραψία με τον Χίτλερ στο Μοντουάρ, ο Ρομπέρ Μπραζιγιάκ οραματιζόταν μια εθνικοσοσιαλιστική Γαλλία, χωρίς την παρουσία εβραϊκών στοιχείων. Τα γραπτά του συνιστούσαν ολοφάνερες καταδόσεις, που οδήγησαν σε πολλές συλλήψεις Εβραίων, αλλά και Γάλλων αντιστασιακών. Με την απελευθέρωση του Παρισιού, επήλθε η περίοδος της Κάθαρσης στη Γαλλία. Οι ομάδες της αντίστασης και ο Ντε Γκολ οργάνωσαν τις δικές τους επιτροπές, οι οποίες σύστησαν ταχύτατα νέα δικαστήρια. Ο Μπραζιγιάκ κλήθηκε να απολογηθεί για τη συμπεριφορά του ενώπιον του γαλλικού λαού. Ήταν όμως πολιτικά ορθό να αποδοθούν ευθύνες σε έναν διανοούμενο για σύμπραξή του με τον εχθρό και από ποιούς; Όρθιος στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Ρομπέρ Μπραζιγιάκ, με την απαράμιλλη ρητορική του δεινότητα, υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τις γερμανόφιλες θέσεις του, που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Ο εισαγγελέας διατύπωσε ακόμα και την κατηγορία ότι ο ναζισμός έλκυε τον κατηγορούμενο τόσο έντονα λόγω των καταπιεσμένων ομοφυλοφιλικών του τάσεων. Τελικά κρίθηκε ένοχος εσχάτης προδοσίας και καταδικάστηκε σε θάνατο δια τουφεκισμού. Εκτελέστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1945. [...]
Subtitle: 
Η δίκη και η εκτέλεση του Ρομπέρ Μπραζιγιάκ
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-441-247-7
Book pages: 
386
Book Dimensions: 
23χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

H Alice Kaplan είναι καθηγήτρια Λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Ντιουκ. Έχει συγγράψει το "French lessons: A memoir" και "Reproductions of banality: Fascism, literature, and french intellectual life". Το βιβλίο της "Ο άνθρωπος του εχθρού" βραβεύτηκε από τους Los Angeles Times ως το καλύτερο βιβλίο ιστορικής έρευνας.

Subtitle: 
Η δίκη και η εκτέλεση του Ρομπέρ Μπραζιγιάκ
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-441-247-7
Book pages: 
386
Book Dimensions: 
23χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο