Product

Ο κόσμος, η ζωή, οι άνθρωποι

Product

Ο κόσμος, το κείμενο και ο κριτικός

Ο κόσμος, η σάρκα και ο διάβολος

Κωδικός:
116081
Manufacturer: 
Αuthor: 
Description: 

"Ο άνθρωπος, από την εποχή της δικής του ξεχωριστής εξέλιξης, αποδύθηκε και αποδύεται επίμονα σε τρία είδη αγώνα: πρώτον, παλεύει με τις συμπαγείς, ανόητες δυνάμεις της φύσης, δηλαδή τη ζέστη και το κρύο, τους ανέμους και τους ποταμούς, την ύλη και την ενέργεια [Ο Κόσμος]· δεύτερον, με τα πράγματα που είναι κοντύτερά του, δηλαδή με τα ζώα και τα φυτά, με το ίδιο του το σώμα - πότε υγιές, πότε άρρωστο [Η Σάρκα]· και τέλος, με τους φόβους και τις επιθυμίες του, με τις φαντασιώσεις και τις βλακείες του [Ο Διάβολος].

9,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"Ο άνθρωπος, από την εποχή της δικής του ξεχωριστής εξέλιξης, αποδύθηκε και αποδύεται επίμονα σε τρία είδη αγώνα: πρώτον, παλεύει με τις συμπαγείς, ανόητες δυνάμεις της φύσης, δηλαδή τη ζέστη και το κρύο, τους ανέμους και τους ποταμούς, την ύλη και την ενέργεια [Ο Κόσμος]· δεύτερον, με τα πράγματα που είναι κοντύτερά του, δηλαδή με τα ζώα και τα φυτά, με το ίδιο του το σώμα - πότε υγιές, πότε άρρωστο [Η Σάρκα]· και τέλος, με τους φόβους και τις επιθυμίες του, με τις φαντασιώσεις και τις βλακείες του [Ο Διάβολος]. Η αρχική δυσκολία με την εν γένει πρόγνωση του μέλλοντος είναι η τεράστια πολυπλοκότητά του και η αλληλεξάρτηση όλων των περιοχών του. Όμως, η πολυπλοκότητα αυτή δεν είναι τελείως χαοτική και μπορούμε πάντα να την αντιμετωπίσουμε, θεωρώντας την προϊόν τόσο της τύχης όσο και της αιτιοκρατίας - της τύχης εκεί που δεν μπορούμε να δούμε την ύπαρξη σχέσεων, της αιτιοκρατίας εκεί που μπορούμε."
Subtitle: 
Μια έρευνα για τη μελλοντική εξέλιξη των τριών εχθρών του λογικού όντος
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-8135-10-9
Book pages: 
127
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Τζον Ντέσμοντ Μπερνάλ (1901-1971) υπήρξε εξέχων επιστήμων της διεθνούς κοινότητας. Γεννήθηκε στο Νένα Κο Τίπερερι της Ιρλανδίας. Έκανε πρωτοποριακό έργο στην κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ, που αποτελεί κλάδο της ορυκτολογίας. Ήταν καθηγητής της Φυσικής στο Birkbeck College, του πανεπιστημίου του Λονδίνου και μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal Society). Τα πνευματικά του ενδιαφέροντα και οι δραστηριότητές του εκτείνονταν σε πολλούς χώρους. Παρουσίασε επίσης πρωτοποριακό έργο στη μελέτη των κοινωνικών επιδράσεων της επιστήμης. Υπήρξε εκθαμβωτικός στοχαστής και ρήτορας, τον οποίο οι σύγχρονοί του αποκαλούσαν "σοφό" (Sage) καθώς θεωρούσαν τεράστιο το εύρος των γνώσεών του. Η φιλοσοφική του οπτική ήταν μαρξιστική και η πολιτική του δραστηριότητα κομμουνιστική. Υπήρξε μέλος σε εκατοντάδες επιτροπές και έπαιξε σημαντικό ρόλο σε πολλές επιστημονικές και πολιτικές οργανώσεις.
Υπήρξε επίσης ένας εκ πεποιθήσεως μπον-βιβέρ καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Subtitle: 
Μια έρευνα για τη μελλοντική εξέλιξη των τριών εχθρών του λογικού όντος
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-8135-10-9
Book pages: 
127
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο