Product

Οι απύθμενες περιπέτειες του κυρίου Ζυλ

Product

Οι Άραβες στην ιστορία

Οι Άραβες στη νεότερη και σύγχρονη εποχή

Κωδικός:
73486
Description: 

Σκοπός αυτής της μελέτης είναι να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη νεοελληνική βιβλιογραφία, την ενημέρωση και τη γνώση για τους Άραβες. Στην εποχή μας η Μέση Ανατολή έχει αποκτήσει ιδιαίτερη γεωοικονιμική και γεωπολιτική σημασία και συχνά αποτελεί το κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος εξαιτίας των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, του διεθνούς ανταγωνισμού για τον έλεγχό τους, της αντιπαράθεσης Ισραηλινών και Αράβων, των ενδοαραβικών κρίσεων και της ανάδυσης εθνικιστικών και ισλαμιστικών κινημάτων.

18,25 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Σκοπός αυτής της μελέτης είναι να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη νεοελληνική βιβλιογραφία, την ενημέρωση και τη γνώση για τους Άραβες. Στην εποχή μας η Μέση Ανατολή έχει αποκτήσει ιδιαίτερη γεωοικονιμική και γεωπολιτική σημασία και συχνά αποτελεί το κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος εξαιτίας των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, του διεθνούς ανταγωνισμού για τον έλεγχό τους, της αντιπαράθεσης Ισραηλινών και Αράβων, των ενδοαραβικών κρίσεων και της ανάδυσης εθνικιστικών και ισλαμιστικών κινημάτων. Στην Ελλάδα, η οποία πάντα είχε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με το αραβικό έθνος, ακριβώς λόγω αυτών των καλών σχέσεων αλλά και της γειτονίας της με αυτό, παρέχεται η ευκαιρία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο (πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό) ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Αυτός είναι και ο ιδιαίτερος λόγος που επιβάλλει τη γνώση του αραβικού κόσμου και την κατανόηση των προβλημάτων του. Δεν μπορείς να συνεργαστείς με κάποιον, αν δεν γνωρίζεις ποιος είναι, τι σκέπτεται, ποιες ανάγκες έχει. Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη εξετάζεται συνοπτικά η πολιτική ιστορία των χωρών οι οποίες ανήκουν στον Αραβικό Σύνδεσμο (με εξαίρεση τη Σομαλία, το Τζιμπουτί και τη Δυτική Σαχάρα, όπου οι αραβικοί πληθυσμοί αποτελούν μειονότητες) κατά το 19ο και 20ό αι. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περίοδο μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Η αναφορά στα σημαντικότερα γεγονότα συνοδεύεται από επισήμανση των αιτιών που τα προκάλεσαν, των συνεπειών τους και της αλληλεξάρτησής τους με τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Στη δεύτερη ενότητα διερευνώνται θέματα που απασχολούν και επηρεάζουν τις αραβικές κοινωνίες: θρησκεία, ιδεολογίες, οικονομία, δημογραφική έκρηξη, μετανάστευση, σχέσεις των δύο φύλων, παιδεία και πολιτισμός.
Subtitle: 
Ιστορία και κοινωνία
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-16-0519-3
Book pages: 
319
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γιάννης Σακκάς είναι καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Μεσογείου στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σπούδασε στο ΑΠΘ και αργότερα στα Πανεπιστήμια του Λάνκαστερ και του Χαλ στη Βρετανία. Ειδικεύεται στα ακόλουθα αντικείμενα α) δεκαετία του 1940 β) ελληνική εξωτερική πολιτική γ) Ελλάδα και Μεσόγειος δ) ιστορία του αραβικού κόσμου ε) ιστορία του Ψυχρού Πολέμου. Γνωρίζει αγγλικά (πολύ καλά) και ιταλικά.
Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει διδάξει μέσω του προγράμματος Erasmus στα πανεπιστήμια του Mannheim (Γερμανία) και Πάδοβας (Ιταλία). Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμμος e-learning - ΔΙΑ ΒΙΟΥ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τίτλο "Η Ελλάδα στη Νεότερη και Σύγχρονη Εποχή". Επίσης λειτουργεί ως εμπειρογνώμονας - αξιολογητής ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Είναι μέλος της Royal Historical Society στη Βρετανία.
Από το 2105 είναι διευθυντής του ΠΜΣ του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών με τίτλο "Διακυβέρνηση, Ανάπτυξη και Ασφάλεια στη Μεσόγειο".
Στις επιστημονικές δημοσιεύσεις του περιλαμβάνεται το Britain and the Greek Civil War, 1944-49 (Germany, 2012). Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Hellenic Studies/Etudes Helleniques, Thetis, Journal of the Hellenic Diaspora, Journal of Southern Europe and the Balkans, Βalkan Studies κ.ά. Το επόμενο σύγγραμμά του εξετάζει το ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων στην Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ποίηση και τη σχέση της ιστορίας με τη λογοτεχνία.

Subtitle: 
Ιστορία και κοινωνία
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-16-0519-3
Book pages: 
319
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο