Product

Οι Άτλαντες και όχι οι Θεοί

Product

Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων

Οι άτλαντες των Μερκάτορ - Χόντιους

Κωδικός:
84411
Description: 

Η σημασία και η ανάγκη της Γεωγραφίας και της Χαρτογραφίας για τον άνθρωπο είναι γνωστές. Από την Αρχαιότητα θεωρήθηκε απαραίτητη η περιγραφή και η απεικόνιση περιοχών, άλλοτε μικρότερων σε έκταση, άλλοτε μεγαλύτερων, συχνά και ολόκληρου του τότε γνωστού Κόσμου. Βαβυλώνιοι, Αιγύπτιοι -αλλά κυρίως Έλληνες- αφοσιώθηκαν από νωρίς στο έργο αυτό, το τόσο απλό σήμερα, μα τόσο πολύπλοκο τότε. Κι όπως ξέρουμε, έφτασαν σε συμπεράσματα και αποτελέσματα που μονάχα το θαυμασμό μπορούν να προκαλέσουν.

5,96 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η σημασία και η ανάγκη της Γεωγραφίας και της Χαρτογραφίας για τον άνθρωπο είναι γνωστές. Από την Αρχαιότητα θεωρήθηκε απαραίτητη η περιγραφή και η απεικόνιση περιοχών, άλλοτε μικρότερων σε έκταση, άλλοτε μεγαλύτερων, συχνά και ολόκληρου του τότε γνωστού Κόσμου. Βαβυλώνιοι, Αιγύπτιοι -αλλά κυρίως Έλληνες- αφοσιώθηκαν από νωρίς στο έργο αυτό, το τόσο απλό σήμερα, μα τόσο πολύπλοκο τότε. Κι όπως ξέρουμε, έφτασαν σε συμπεράσματα και αποτελέσματα που μονάχα το θαυμασμό μπορούν να προκαλέσουν. Ονόματα όπως ο Αναξίμανδρος, ο Ερατοσθένης, ο Πτολεμαίος, ανάμεσα σε πάρα πολλούς, θα αναφέρονται πάντα, όσες προόδους κι αν έχει κάνει -ή κι αν κάνει ακόμα- η επιστήμη και η τεχνολογία σ' αυτόν τον τομέα. Η εντυπωσιακά ασήμαντη απόκλιση του Ερατοσθένη από την πραγματικότητα, όταν υπολόγισε το μήκος της περιφέρειας της Γης, μέτρηση που σήμερα γίνεται εύκολα, δείχνει πόσο εξελιγμένες ήταν η σκέψη και η επιστημονικότητα -σχεδόν χωρίς τεχνικά μέσα- τα χρόνια εκείνα. Ο υπολογισμός της έκτασης της Μεσογείου από τον Πτολεμαίο, παρά το ότι ήταν λανθασμένος, αποτέλεσε τη βάση, για πολύν καιρό, για όλες σχεδόν τις μεταγενέστερες χαρτογραφικές προσπάθειες. [...]
Subtitle: 
Οι αναφορές τους στους Έλληνες και την Ελλάδα
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-250-265-7
Book pages: 
45
Book Dimensions: 
16χ16
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Βίκτωρ Θ. Μελάς (1924), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΙΕΤ από το 1992, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1941-1946), με μεταπτυχιακές σπουδές στη Χαϊδελβέργη (1950-1951). Δικηγόρησε στην Αθήνα (1948-1998) με ειδίκευση στο δίκαιο των εταιρειών και της πνευματικής ιδιοκτησίας. Έχει γράψει διάφορες νομικές μελέτες και συνεργάστηκε με ελληνικά και ξένα νομικά επιστημονικά σωματεία και περιοδικά. Από το 1945 άρχισε να συλλέγει χάρτες του ελληνικού χώρου, του 16ου και 17ου αιώνα, δημιουργώντας αξιόλογη συλλογή, την οποία το ζεύγος Μελά δώρισε στο ΜΙΕΤ το 2002. Έχει επίσης συγγράψει μελέτες γύρω από χαρτογραφικά θέματα. Επί πολλά έτη έχει αναπτύξει δραστηριότητα στο χώρο τόσο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ως Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικών Βιβλιοθηκών, όσο και της προσχολικής αγωγής, ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Βασιλείου Γ. Μελά από το 1981. Ήταν στενός φίλος και συνεργάτης του Καρόλου Κουν από τα μέσα της δεκαετίας του '50 και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θεάτρου-Θέατρο Τέχνης από το 1968 ως το 1993.

Subtitle: 
Οι αναφορές τους στους Έλληνες και την Ελλάδα
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-250-265-7
Book pages: 
45
Book Dimensions: 
16χ16
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο