Product

Οι αναμνήσεις μου από την δράσιν μου εις τα τμήματα της Π.Α.Ο.

Product

Οι αναμνήσεις μου: Τα χρόνια της νιότης

Οι αναμνήσεις μου: Αίγινα 1941 - 1944

Κωδικός:
134163
Description: 

Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, νέος 17-18 χρόνων, απόφοιτος μόλις του γυμνασίου της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, δεν φαντάστηκα ποτέ ότι σήμερα θα έπιανα να γράψω τις αναμνήσεις μου. Παρά τα χρόνια που πέρασαν, οι θύμησες είναι τόσο έντονα και βαθιά χαραγμένες στο μυαλό μου, νωπές θα έλεγα, που ομολογουμένως δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερη δυσκολία να τις περάσω στο χαρτί. Απ' το πόστο που σχεδόν άθελά μας βρεθήκαμε, τόσο η αδελφή μου Διονυσία όσο κι εγώ, γνωρίσαμε από κοντά ανθρώπους και πράγματα. Θα ήταν κρίμα να μην τα μάθουν οι νεότεροι αλλά και καλό να τα ξαναθυμηθούν οι πιο παλιοί.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, νέος 17-18 χρόνων, απόφοιτος μόλις του γυμνασίου της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, δεν φαντάστηκα ποτέ ότι σήμερα θα έπιανα να γράψω τις αναμνήσεις μου. Παρά τα χρόνια που πέρασαν, οι θύμησες είναι τόσο έντονα και βαθιά χαραγμένες στο μυαλό μου, νωπές θα έλεγα, που ομολογουμένως δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερη δυσκολία να τις περάσω στο χαρτί. Απ' το πόστο που σχεδόν άθελά μας βρεθήκαμε, τόσο η αδελφή μου Διονυσία όσο κι εγώ, γνωρίσαμε από κοντά ανθρώπους και πράγματα. Θα ήταν κρίμα να μην τα μάθουν οι νεότεροι αλλά και καλό να τα ξαναθυμηθούν οι πιο παλιοί. Γεγονότα κι ιστορίες απ' τα δύσκολα και μίζερα εκείνα χρόνια. Πολλά που γράφω παραμένουν και στους παλιούς ακόμα άγνωστα, όπως οι κρίσιμες ώρες που πέρασε το νησί την τελευταία βραδιά που έφευγαν οι Γερμανοί, όπως επίσης οι όχι και λίγες ανώνυμες καταδόσεις. Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά, που μερικά για ευνόητους λόγους παραλήφθηκαν. Για του ίδιους ευνόητους λόγους δεν αναφέρονται στο βιβλίο ονόματα. Μετά από τόσα χρόνια δεν εξυπηρετεί, πιστεύω, κανένα σκοπό.
Subtitle: 
Ιστορικό, λαογραφικό
Publications Date: 
2007
Book pages: 
226
Book Dimensions: 
22χ15
Publication Place: 
Αίγινα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Αργύρης Φορτούνας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικές και εμπορικές επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ, το σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μελέτη και την παραγωγή βιομηχανικών θερμοπλαστικών προϊόντων και κυρίως με την κατασκευή σωλήνων για μόνιμες εγκαταστάσεις μεταφοράς υγρών και αερίων. Έχει γράψει τεχνοοικονομικές μελέτες για τη χρήση, την ορθή εγκατάσταση και τις αντοχές των προϊόντων αυτών. Πολλές έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και γερμανικά περιοδικά του κλάδου.
Όταν το 1942, στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, αποφοίτησε από τη Γερμανική σχολή Αθηνών, εγκαταστάθηκε στην Αίγινα, όπου από την αρχή του ιταλικού πολέμου ζούσε η οικογένειά του. Μετά από παράκληση των ελληνικών αρχών του νησιού, δέχτηκε ν' αναλάβει τη θέση του διερμηνέα.
Παντρεύτηκε το 1954 την Νίκη Οικονόμου και έχει δυο παιδιά. Σήμερα ζει μόνιμα στην Αίγινα. Γεμίζει τις ώρες του με διάβασμα αλλά και τη συγγραφή προσωπικών του βιωμάτων που ξεχώρισαν στη μνήμη του.
Τα κείμενά του παρμένα όλα μέσα από παλιές αναμνήσεις, αναφέρονται σε ιστορίες και γεγονότα από την περίοδο της γερμανικής κατοχής, αλλά κι από τους μετέπειτα χρόνους του εμφυλίου. Ήταν στα δύσκολα χρόνια, που ξεκίνησαν το '40 με τον ιταλικό πόλεμο και κράτησαν μέχρι το τέλος σχεδόν του '49 με τη λήξη του εμφυλίου. Μια ταραγμένη και τραγική εποχή για τον τόπο, που του έταξε η τύχη να ζήσει ο ίδιος αρκετά έντονα.
Για την περίοδο της γερμανικής κατοχής που ήταν διερμηνέας και για τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια στην Αίγινα, κυκλοφορούν τα βιβλία του, "Οι αναμνήσεις μου - Αίγινα 1941-1944", "Οι αναμνήσεις μου Μέρος Β΄, Στα χρόνια της νιότης", "Αίγινα, στα χρόνια της γερμανικής κατοχής".

Subtitle: 
Ιστορικό, λαογραφικό
Publications Date: 
2007
Book pages: 
226
Book Dimensions: 
22χ15
Publication Place: 
Αίγινα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο