Product

Οι νέοι τρόποι επίλυσης των συλλογικών διαφορών εργασίας

Product

Οι νεομάρτυρες και το δούλον γένος

Οι νεολατινικές γλώσσες στις ελληνικές διαλέκτους

Κωδικός:
195298
Description: 

Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της αναζήτησης δάνειων λέξεων από τις νεολατινικές γλώσσες και από τα λατινικά στο γλωσσικό ιδίωμα του Γράμμου Ν. Καστοριάς, προκειμένου να εκτιμηθεί η επίδραση των γλωσσών αυτών στο αντίστοιχο ελληνικό ιδίωμα.

Τα συμπεράσματα της μελέτης αφορούν τόσο τα ιδιώματα της χερσαίας Ελλάδας όσο και, ώς ένα βαθμό, τα λοιπά ιδιώματα και διαλέκτους, καθώς και την κοινή νεοελληνική γλώσσα.

19,35 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της αναζήτησης δάνειων λέξεων από τις νεολατινικές γλώσσες και από τα λατινικά στο γλωσσικό ιδίωμα του Γράμμου Ν. Καστοριάς, προκειμένου να εκτιμηθεί η επίδραση των γλωσσών αυτών στο αντίστοιχο ελληνικό ιδίωμα. Τα συμπεράσματα της μελέτης αφορούν τόσο τα ιδιώματα της χερσαίας Ελλάδας όσο και, ώς ένα βαθμό, τα λοιπά ιδιώματα και διαλέκτους, καθώς και την κοινή νεοελληνική γλώσσα. Οι δάνειες λέξεις προέρχονται από τις γλώσσες: ιταλικά, λατινικά, βλάχικα, βενετσιάνικα, γαλλικά, ισπανικά, ρουμανικά, πορτογαλικά και από διαλέκτους περιοχών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Αδριατικής και της Βαλκανικής. Εκτίθενται ετυμολογικές υποθέσεις και καταβάλλεται προσπάθεια να δειχθεί συνολικά ποιες είναι περίπου οι δάνειες λέξεις του Ιδιώματος. Παρατίθενται, επίσης, λέξεις και ετυμολογικές προτάσεις που ενδεχομένως δε συναντώνται σε διαλεκτικά γλωσσάρια. Παρουσιάζονται: η γεωγραφική διασπορά των δάνειων λέξεων στις ελληνικές διαλέκτους· οι παράλληλοι τύποι· λατινογενή επιθήματα ανθρωπωνύμια και τοπωνύμια· συνώνυμα και άλλα στοιχεία. Εμφανίζεται ο δυναμισμός της πρωτότυπης λέξης στον τομέα της παραγωγικής μορφολογίας-σύνθεσης
Subtitle: 
Το ιδίωμα του Γράμμου
Publications Date: 
2014
Book ISBN: 
960-333-828-1
Book pages: 
384
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο
Subtitle: 
Το ιδίωμα του Γράμμου
Publications Date: 
2014
Book ISBN: 
960-333-828-1
Book pages: 
384
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο