Product

Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα

Product

Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαία Ελλάδα με χρώμα

Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα

Κωδικός:
87059
Description: 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήσαν μεγίστη μυστηριακή τελετή, που στόχευε στην κατανόηση και την υπόμνηση της συνέχειας της Ελληνικής Θρησκείας από την Εποχή του Χρυσού Γένους και στην αγωνιστική κάθαρση της ψυχής των Πανελλήνων. Οι ίδιοι Αγώνες ονομάζονται Ιεροί, η Εκεχειρία επίσης ήταν Ιερή, ενώ ο μήνας διάρκειάς της ήταν η Ιερομηνία. Οι νικητές απεκαλούντο "Ισόθεοι" και οι συγγενείς τους "Μακάριοι".

33,01 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήσαν μεγίστη μυστηριακή τελετή, που στόχευε στην κατανόηση και την υπόμνηση της συνέχειας της Ελληνικής Θρησκείας από την Εποχή του Χρυσού Γένους και στην αγωνιστική κάθαρση της ψυχής των Πανελλήνων. Οι ίδιοι Αγώνες ονομάζονται Ιεροί, η Εκεχειρία επίσης ήταν Ιερή, ενώ ο μήνας διάρκειάς της ήταν η Ιερομηνία. Οι νικητές απεκαλούντο "Ισόθεοι" και οι συγγενείς τους "Μακάριοι". ΄Ορκοι βαρύτατοι και θυσίες προς αρχαιότατες θεότητες - όπως οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, οι Κούρητες, ο Αχιλλεύς, ο Πέλοψ, ο Κρόνος, η Ρέα - και προς τους Ολύμπιους Θεούς, άνοιγαν τους Αγώνες. Η χρυσή άρπη, με την οποία έκοβαν τον κλώνο του Ιερού κότινου, ήταν όργανο υψίστης τελετουργικής σημασίας. Η παράδοση ανάγει τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην προανθρώπινη εποχή, όταν οι Θεοί των μυστηρίων, οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, εόρτασαν τη σωτηρία του Διός Λικνίτου με το ιερό αγώνισμα του δρόμου, που αναπαριστά τον τρόπο και το έργο του δημιουργού Ολυμπίου Διός. Αλλά και τα άλλα αγωνίσματα, πρώτοι ετέλεσαν Ολύμπιοι Θεοί, στην Ουράνια Ολυμπία Γη, αγωνιζόμενοι κατά των δυνάμεων της εντροπίας και υπέρ της Ζωής. Η πρώτη ιστορική Ολυμπιάδα γίνεται ύστερα από Δελφικό χρησμό, σαν τελετή καθαρτήρια του μιάσματος του εμφύλιου σπαραγμού. Ο κότινος στέφανος είναι σύμβολο πολύπλοκων θεολογικών παραδόσεων και το σημείο της εποπτείας των Ολυμπιακών Μυστηρίων ... Οι Ελλανοδίκες είναι οι Ιεροφάντες, οι Σπαρτιάτες πολεμιστές οι Κουρητικοί φρουροί, η ιέρεια της Δήμητρας η προκαθημένη επόπτις των Αγώνων. Ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η οσιότητα των Αγώνων, αλλά σήμερα υπερτονίζεται το θεαματικό στοιχείο τους, που δεν ήταν παρά τα "Δρώμενα" των Ολυμπιακών Μυστηρίων.
Subtitle: 
Θεολογία και μυστήρια
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-430-233-7
Book pages: 
630
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Μαρία Σίδερη γεννήθηκε στην Αθήνα. Έζησε ως την εφηβεία της στον τόπο καταγωγής της, τη Λευκάδα. Απεφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε ζωγραφική με διδασκάλους τους Γεωργ. Κουτλίδη, Θεμ. Καρφάκη και Θεόδ. Πάντο. Υπήρξε μέλος του ανεξάρτητου καλλιτεχνικού Συνδέσμου "ΣΥΝ" (1988-1991) και συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γνωρίζει την αγγλική και γαλλική γλώσσα ενώ κατέχει και χειρίζεται άριστα την αρχαία ελληνική.
Η γνωστική και στοχαστική της πορεία σφραγίστηκε κυρίως από την "δια βίου Παιδεία", την συνεχή και πολύπλευρη καλλιέργεια των πνευματικών πραγμάτων. Ως προς αυτό ριζικός ήταν ο ρόλος του λογίου οικογενειακού περιβάλλοντός της.
Από το 1991 αφοσιώθηκε στην δημιουργική μελέτη των ελληνικών γραμμάτων και απέδωσε πλουσιώτατο ανάλογο έργο με μορφή διαλέξεων, συνεδριακών εισηγήσεων, δοκιμίων και άρθρων (κάποια από αυτά συντεταγμένα στην αρχαία ελληνική γλώσσα).
Από το 1999 έως το 2007 μετέφρασε από την αρχαία ελληνική και σχολίασε εκτενώς το κύριο μέρος της Συλλογής του Otto Kern "Orphicorum Fragmenta"- "Ιεροί Λόγοι εν ραψωδίαις ΚΔ΄ και Βιογραφικά του Ορφέως" (2 τόμοι). Συνέγραψε την πραγματεία "Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαία Ελλάδα - Θεογονία και μυστήρια". Επίσης μετέφρασε από την αρχαία ελληνική το έργο του Πορφυρίου του εκ Τύρου "Περί αποχής εμψύχων". Τα έργα αυτά εξεδόθησαν στην Αθήνα από τις εκδόσεις "Πύρινος Κόσμος".
Πολλά φιλοσοφικά της δοκίμια έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο "Πύλη Ιάσωνος" (ενότητα Ελλάς/Ελληνική Σκέψη) όπου παρουσιάζουν μεγάλη επισκεψιμότητα αναγνωστών. Ανέκδοτα έργα της είναι τα: "Δωδώνη- Σούλι- Αχέροντας" και "Μήλος- Στα ίχνη της κοσμολογίας".
Εργάζεται για την ολοκλήρωση τεσσάρων νέων βιβλίων.

Subtitle: 
Θεολογία και μυστήρια
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-430-233-7
Book pages: 
630
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο