Product

Οργάνωση και λειτουργία της βιομηχανίας

Product

Οργάνωση και λειτουργία του κράτους

Οργάνωση και λειτουργία της ελληνικής αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων

Κωδικός:
98958
Manufacturer: 
Description: 

Η δεκαετία του '90 χαρακτηρίζεται από τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς επενδυτικών υπηρεσιών. Περίοπτη θέση στην αγορά αυτή κατέχουν τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία, μέσα σ' ένα πλαίσιο αποτελεσματικής και διαφανούς λειτουργίας αλλά και θεσμικής πληρότητας, προσείλκυσαν το ενδιαφέρον και εξασφάλισαν την εμπιστοσύνη του αποταμιευτικού κοινού, με αποτέλεσμα να επιτύχουν εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης.

18,08 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η δεκαετία του '90 χαρακτηρίζεται από τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς επενδυτικών υπηρεσιών. Περίοπτη θέση στην αγορά αυτή κατέχουν τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία, μέσα σ' ένα πλαίσιο αποτελεσματικής και διαφανούς λειτουργίας αλλά και θεσμικής πληρότητας, προσείλκυσαν το ενδιαφέρον και εξασφάλισαν την εμπιστοσύνη του αποταμιευτικού κοινού, με αποτέλεσμα να επιτύχουν εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης. Η ανάλυση της επενδυτικής συμπεριφοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων και κυρίως η μελέτη της σχέσης μεταξύ απόδοσης και κινδύνου τους αποτελούν προφανώς σημαντικά προς εξέταση θέματα. Ωστόσο, η μελέτης της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων παρουσιάζει και άλλες διαστάσεις, όπως η μικροοικονομική ανάλυση της οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς αυτής, οι επιδράσεις από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ, ο βαθμός διεθνοποίησης του χαρτοφυλακίου των αμοιβαίων κεφαλαίων, οι συνέπειες της δραστηριότητάς τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής, η συμπεριφορά της εγχώριας αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων νομισματικών αναταραχών κ.ά. Ορισμένες από αυτές εξετάζονται διεξοδικά στα αντίστοιχα κεφάλαια του βιβλίου. Η κρίση που έπληξε την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων την περίοδο 2000-2003 απέδειξε τη μεγάλη χρησιμότητα της αγοράς αυτής τόσο για το αποταμιευτικό κοινό όσο και για το χρηματοπιστωτικό τομέα και στην ελληνική οικονομία γενικότερα, ταυτόχρονα όμως ανέδειξε μια σειρά από αδυναμίες στην οργάνωση και λειτουργία της εν λόγω αγοράς, οι οποίες χρειάζονται άμεση αλλά και ρηξικέλευθη αντιμετώπιση.
Publications Date: 
2004
Book pages: 
172
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Παναγιώτης Π. Αθανάσογλου σπούδασε οικονομικά (πτυχίο Πανεπιστημίου Πειραιώς) και διοίκηση επιχειρήσεων (μεταπτυχιακό δίπλωμα Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) στην Ελλάδα.
Επίσης σπούδασε οικονομικά στις ΗΠΑ (Μ.Α. άριστα) και στην Αγγλία (D. Phil.) με πανεπιστημιακή υποτροφία και με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, αντίστοιχα.
Είναι στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος και έχει εργασθεί ως οικονομολόγος στους τομείς εξωτερικών συναλλαγών, εσωτερικής οικονομίας και κεφαλαιαγοράς. Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Επίσης, διετέλεσε μέλος διαφόρων επιτροπών, όπως της μόνιμης επιτροπής (του ΥΠΕΘΟ) "Αμοιβαίας προώθησης και προστασίας επενδύσεων μεταξύ Ελλάδος και τρίτων χωρών" (συμμετείχε στις διμερείς συνομιλίες με μεγάλο αριθμό χωρών, κυρίως της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης), της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ σε χρηματοοικονομικά θέματα για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Έχει εργαστεί σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ως Διευθυντής οικονομικών και εμπορικών υπηρεσιών.
Το ερευνητικό-συγγραφικό του έργο αφορά κυρίως θέματα πληθωρισμού, ισοζυγίου πληρωμών και χρηματοπιστωτικών αγορών.
Έχει διδάξει οικονομικά και στατιστική σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Αγγλίας, καθώς και σε ανάλογα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα.

Publications Date: 
2004
Book pages: 
172
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο