Product

Ορεινά σπορ

Product

Ορεινή Ελλάδα

Ορεινές κοινωνίες κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια

Κωδικός:
127241
Manufacturer: 
Description: 

Η παρούσα έκδοση αποτελεί ανασύνταξη της μελέτης που εκπονήθηκε μεταξύ των ετών 1979-1982 και υποστηρίχτηκε το 1983 ως διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η σχετική αναδιάρθρωση των κεφαλαίων δεν αλλοίωσε το χαρακτήρα και το ύφος της πρώτης γραφής. Διατηρήθηκε η βιβλιογραφία της πρώτης έκδοσης με μικρές εξαιρέσεις.

14,68 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η παρούσα έκδοση αποτελεί ανασύνταξη της μελέτης που εκπονήθηκε μεταξύ των ετών 1979-1982 και υποστηρίχτηκε το 1983 ως διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η σχετική αναδιάρθρωση των κεφαλαίων δεν αλλοίωσε το χαρακτήρα και το ύφος της πρώτης γραφής. Διατηρήθηκε η βιβλιογραφία της πρώτης έκδοσης με μικρές εξαιρέσεις. Στην πρώτη της μορφή η εργασία φάνηκε χρήσιμη στους νεότερους ερευνητές, που αξιοποίησαν τα συμπεράσματα της μελέτης, όταν αναζήτησαν τη διαμόρφωση του μοντέλου του κτηνοτροφικού χωρίου την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στις παραμέτρους της οικονομίας και στην ιστορικότητα του ορεινού χώρου. Η συζήτηση για την ιστορικότητα της παραδοσιακής κοινωνίας και ο διάλογος με την ιστορία ευδοκιμεί στο χώρο των κοινωνικών επιστημών και γι' αυτό θεωρήθηκε χρήσιμο να πραγματοποιηθεί η έκδοση αυτή της μελέτης. Μια λαογραφική στις προθέσεις της διερεύνηση καθοδηγήθηκε από τη διάσταση της ιστορικότητας, που αναδύθηκε ως μεθοδολογικό εργαλείο μετά τη μαθητεία στους προκαπιταλιστικούς σχηματισμούς και την αξιοδότηση της ιστορικής παραμέτρου που συγκροτούσε η οικονομική ιστορία των παραδοσιακών κοινωνιών. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)
Subtitle: 
Το Μέτσοβο της κτηνοτροφίας από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-454-047-5
Book pages: 
179
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Βασιλική Ρόκου γεννήθηκε στο Μέτσοβο το 1946, σπούδασε Νεοελληνική και Μεσαιωνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην οικονομική ανθρωπολογία και στην οικονομική και κοινωνική ιστορία του οθωμανικού μεσογειακού χώρου στην EHESS στο Παρίσι. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται στην ελληνική λαογραφία γενικά και στην παραδοσιακή κοινωνία της Τουρκοκρατίας ειδικότερα, με έμφαση στη μετάβαση από την οθωμανική στη νεοελληνική κοινωνία.

Subtitle: 
Το Μέτσοβο της κτηνοτροφίας από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-454-047-5
Book pages: 
179
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο