Product

Ορφικός κόσμος

Product

Ορχάν, στην αυλή των Παλαιολόγων

Ορφισμός και χριστιανισμός

Κωδικός:
84202
Manufacturer: 
Description: 

Ο Ορφισμός, ως μυστηριακό θρησκευτικό κίνημα, είναι κατά κοινή ομολογία ένα από τα δυσκολότερα αντικείμενα έρευνας για τους μελετητές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Η δυσκολία στην προσέγγιση των πηγών και η διαρκώς αυξανόμενη γνώση μας για την αλλοιώσή τους στην πάροδο των αιώνων, καθιστά το εγχείρημα ακόμη πιο δύσκολο, δεδομένου του μυστικιστικού χαρακτήρα του ορφικού κινήματος.

13,30 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ο Ορφισμός, ως μυστηριακό θρησκευτικό κίνημα, είναι κατά κοινή ομολογία ένα από τα δυσκολότερα αντικείμενα έρευνας για τους μελετητές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Η δυσκολία στην προσέγγιση των πηγών και η διαρκώς αυξανόμενη γνώση μας για την αλλοιώσή τους στην πάροδο των αιώνων, καθιστά το εγχείρημα ακόμη πιο δύσκολο, δεδομένου του μυστικιστικού χαρακτήρα του ορφικού κινήματος. Ο Χριστιανισμός κατά την άποψη του συγγραφέα, ως διακριτή βιβλική θρησκεία, τουλάχιστον στην περίοδο της σταθεροποίησής του, αποτιμάται ότι αξιοποίησε και χρησιμοποίησε αρκετά στοιχεία από τις προϋπάρχουσες θρησκείες και συνεπώς από τον Ορφισμό· στοιχεία που συμφωνούν με τη δογματική του διδασκαλία. Παρόλο που ο Ορφισμός αναπτύχθηκε σε έναν κόσμο που δεν ευνοούσε ιδιαίτερα τις ιδέες του, εξαιτίας της ισχυρής θέσης των διονυσιακών θιάσων, κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό να μετουσιώσει και να αναμορφώσει τη διονυσιακή λατρεία, και εν τέλει να κληροδοτήσει αρκετές από τις δοξασίες του στο νεαρό Χριστιανισμό, όπως και αυτούσια εικονιστικά του θέματα. Στην πορεία των αιώνων οι μορφές και τα σκηνικά άλλαξαν, αλλά τα πρωταρχικά σύμβολα έμειναν τα ίδια, ώστε να υπηρετούν την ανθρώπινη ανάγκη για συμβολισμό και αναζήτηση της ύψιστης πνευματικής επίτευξης.
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-268-169-1
Book pages: 
245
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Κωνσταντίνος Τσοπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα (Εξάρχεια) τον Ιούνιο του 1969. Τελείωσε το εκκλησιαστικό λύκειο Αθηνών, και μετά από εισαγωγικές εξετάσεις φοίτησε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, της οποίας κατέστη πτυχιούχος, μετά από τριετή κύκλο σπουδών. Κατόπιν φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου πήρε και το πτυχίο της Θεολογίας. Στη συνέχεια εκπόνησε, παρουσίασε και υποστήριξε με επιτυχία διδακτορική διατριβή με θέμα: "Ορφισμός και χριστιανισμός, οι μεταξύ τους συγκλίσεις", στη θεολογική σχολή του πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, όπου και του απενεμήθη ο τίτλος του διδάκτορα στον τομέα της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων.
Παράλληλα έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση βιβλίων στα ελληνικά, καθώς και με τη συγγραφή και δημοσίευση επιστημονικών άρθρων θρησκειολογικού και ιστορικού περιεχομένου.

Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-268-169-1
Book pages: 
245
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο