Product

Πενταγωνισμός

Product

Πεντακόσια χρόνια έντυπης παράδοσης του νέου ελληνισμού 1499-1999

Πένταθλον

Κωδικός:
79863
Manufacturer: 
Description: 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σύγκρουση θεολογικών απόψεων, μια συγκυριακή ομοαδοποίηση των φορέων τους, ένα άγχος για το ποιος εκφράζει ορθότερα την Παράδοση. Πολλές φορές αυτή η ένταση και το άγχος εξελίσσονται σε ανοιχτό πόλεμο, όχι πλέον θέσεων, αλλά εξουδετέρωσης με κάθε μέσο των "αντιπάλων", των "εχθρών" της ορθής πίστεως. Οι "εχθροί", βέβαια, δεν είναι άλλοι από τους "εν Χριστώ αδελφούς μας".

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σύγκρουση θεολογικών απόψεων, μια συγκυριακή ομοαδοποίηση των φορέων τους, ένα άγχος για το ποιος εκφράζει ορθότερα την Παράδοση. Πολλές φορές αυτή η ένταση και το άγχος εξελίσσονται σε ανοιχτό πόλεμο, όχι πλέον θέσεων, αλλά εξουδετέρωσης με κάθε μέσο των "αντιπάλων", των "εχθρών" της ορθής πίστεως. Οι "εχθροί", βέβαια, δεν είναι άλλοι από τους "εν Χριστώ αδελφούς μας". Φαίνεται ότι στις μέρες μας το αυτονόητο: εκ μέρους γαρ γινώσκομεν και εκ μέρους προφητεύομεν (Α΄ Κορ, 13:9) δεν αποτελεί πια συνείδηση των μελών της Εκκλησίας. Στο βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας αναζητά, με αρκετά πρωτότυπο τρόπο, τους κρίκους της Παράδοσης που φωτίζουν και δίνουν διέξοδο εκκλησιαστική στο φανατισμό που υποδαυλίζεται από την εν λόγω "θεολογική σύγκρουση". Ένα κείμενο που αφορά όλους μας, αφού, όπου αναπτύσσεται φανατισμός, εκεί η πίστη παύει να έχει νόημα και ο Χριστός, μοιάζει κι Αυτός -στα τυφλωμένα μας μάτια- είτε απόμακρος είτε ακόμα και κατ' εικόνα μας πλασμένος...
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-328-198-0
Book pages: 
123
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο π. Βασίλειος Θερμός γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1957 και σπούδασε Ιατρική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίκουρος καθηγητής Ποιμαντικής στην ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευθεί ως "επισκέπτης επιστήμων" (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο Harvard, στο Boston University, στο Boston College, και στο Andover Newton. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά. Για το σύνολο του έργου του έχει εκπονηθεί μεταπτυχιακή εργασία(master thesis) στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Balamand στον Λίβανο. Βασικά του ενδιαφέροντα αποτελούν η ποιμαντική παρουσία της Εκκλησίας, η θρησκευτικότητα σε συνάρτηση με την προσωπικότητα, η ψυχολογία και ψυχοπαθολογία του θρησκευτικού βιώματος και της θρησκευτικής συμπεριφοράς, η ψυχολογία του κληρικού και του εκκλησιαστικού οργανισμού, η ψυχολογία της θρησκευτικής διαστάσεως του πολιτισμού, ο διάλογος ψυχαναλύσεως και θεολογίας, τα ζητήματα λειτουργικής κ.α. Ασχολείται με την επιμόρφωση κληρικών και άλλων στελεχών της Εκκλησίας (Ελλάδα, Αμερική, Φιλανδία), ενώ διδάσκει και στην Θεολογική ακαδημία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.

Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-328-198-0
Book pages: 
123
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο