Product

Ποιήματα

Product

Ποιήματα

Ποιήματα

Κωδικός:
90329
Description: 

"Αυτό το χρόνο, στις 18 Νοεμβρίου 1972, κλείνουν είκοσι χρόνια από το θάνατο του Πωλ Ελυάρ (1895-1952), του τρομερού παιδιού που η δραστηριότητά του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σκανδαλώδης, αν τα κίνητρά του δεν ήτανε τόσο ευγενικά όπως η ανανέωση στην τέχνη και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. [...]

4,19 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"Αυτό το χρόνο, στις 18 Νοεμβρίου 1972, κλείνουν είκοσι χρόνια από το θάνατο του Πωλ Ελυάρ (1895-1952), του τρομερού παιδιού που η δραστηριότητά του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σκανδαλώδης, αν τα κίνητρά του δεν ήτανε τόσο ευγενικά όπως η ανανέωση στην τέχνη και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. [...] Το ποιητικό σύμπαν του Ελυάρ είναι ένας κόσμος πραγματικός, ένας κόσμος που δεν υποφέρει από καμμιά μεταφυσική αγωνία, αλλά υποφέρει γιατί του λείπουν τα στοιχειώδη εκείνα πράγματα που κάνουν τη ζωή υποφερτή. Αυτά τραγούδησε ο Ελυάρ. Είναι απαραίτητο, βέβαια, για να ξεχωρίσει ένας ποιητής και να προστεθεί στους μεγάλους, να κάμει μια τομή στην τέχνη, και ο Ελυάρ κατόρθωσε να προσθέσει μια μεγάλη φωνή στο ποιητικό σύμπαν. και πάρα πέρα με τις ενέργειές του, γενικώτερα, τη συμμετοχή του στο κίνημα του Σουρεαλισμού, και τους αγώνες του για την ειρήνη και την ελευθερία, έχει συνδέσει τ' όνομά του με τα ουμανιστικά ιδεώδη. Σε όλα τα ποιήματα υπάρχει μια παιδική αθωότητα και η έγνοια του για τον άνθρωπο τον κάνει να συνταυτίζει και να συγχέει την αγαπημένη του και την τάξη του, που θα το συναντήσει ο αναγνώστης σε πολλούς στίχους και στη μετάφραση αυτή στο ποίημα "Εδώ αλλού παντού". Ο Ελυάρ πιστεύει ότι η τέχνη εξαγνίζει τους ανθρώπους και γι' αυτό πρέπει να απευθύνεται στους πολλούς. Τραγούδησε με πάθος τον έρωτα και ύμνησε τη γυναίκα σύμφωνα με τη φύση της, που την είδε σαν ισότιμη με τον άντρα, αλλά η ποίησή του δεν είναι μόνο ερωτική. [...] Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Ελυάρ, στο "Μανιφέστο για την ποίηση", "Έχει έρθει ο καιρός που όλοι οι ποιητές έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να κατεβούν και να υποστηρίξουν, να μπουν βαθιά στη ζωή των άλλων ανθρώπων, μες στην κοινή ζωή". Σπύρος Αλ. Γκίνης (από τον πρόλογο στην έκδοση του 1972)
Publications Date: 
1983
Book pages: 
189
Book Dimensions: 
16χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Πωλ Ελυάρ (πραγματικό όνομα Eugene Grindel, 14 Δεκεμβρίου 1895 - 18 Νοεμβρίου 1952) ήταν Γάλλος ποιητής που δραστηριοποιήθηκε στα καλλιτεχνικά ρεύματα του ντανταϊσμού και του υπερρεαλισμού. Γεννήθηκε στην πόλη Σαιν-Ντενί, κοντά στο Παρίσι όπου πέρασε τα πρώτα του χρόνια. Στο διάστημα 1907-1911 γράφτηκε στη Σχολή Κολμπέρ όπου πραγματοποίησε σπουδές, ωστόσο σε ηλικία περίπου 17 ετών προσβλήθηκε από φυματίωση και αναγκάστηκε να τις διακόψει. Για δύο χρόνια, διέμεινε σε σανατόριο στο Νταβός της Ελβετίας όπου τελικά θεραπεύτηκε και αμέσως μετά, το 1914 κατατάχθηκε στον στρατό. Το 1917 παντρεύτηκε την Helena Deluvina Diarkinoff, περισσότερο γνωστή ως Γκαλά, με την οποία απέκτησε και μία κόρη. Την ίδια περίοδο δημοσίευε τα πρώτα του ποιήματα, αρχικά με τη συλλογή "Το χρέος και η ανησυχία" και αργότερα με τα "Ποιήματα για την ειρήνη" (1918), τα οποία προκάλεσαν και το ενδιαφέρον του Ζαν Πωλάν, εκδότη της επιθεώρησης Spectateur. Παράλληλα, ο Ελυάρ γνωρίστηκε με τους Αντρέ Μπρετόν, Λουί Αραγκόν και Τριστάν Τζαρά, με τους οποίους συμμετείχε αρχικά στο κίνημα του ντανταϊσμού και αργότερα του υπερρεαλισμού. Αποτέλεσε έναν από τους ιδρυτές της επιθεώρησης των υπερρεαλιστών "Litterature" καθώς και της μεταγενέστερης έκδοσης "La Revolution Surrealiste". Παρέμεινε στις τάξεις της υπερρεαλιστικής ομάδας του Παρισιού μέχρι το 1938. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πήρε ενεργό μέρος στην Αντίσταση, ως μέλος του κομμουνιστικού κόμματος. Κατά τη διάρκεια του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, επισκέφθηκε ως μέλος διεθνούς αντιπροσωπείας τον Γράμμο, τον Ιούνιο του 1949, με στόχο την ενίσχυση του κύρους του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και τη διεθνή υποστήριξή του. Πέθανε το 1952 από καρδιακή προσβολή.

Publications Date: 
1983
Book pages: 
189
Book Dimensions: 
16χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο