Product

Πολιτικός πολιτισμός και καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση

Product

Πολιτικός χάρτης Ελλάδας

Πολιτικός σκεπτικισμός

Κωδικός:
16700
Manufacturer: 
Description: 

Η ύπαρξη ή η ανυπαρξία αποδεικτικών γνωστικών θεμελίων είναι από αρχαιοτάτων χρόνων το διακύβευμα της διαμάχης μεταξύ ορθολογισμού και σκεπτικισμού. Τα κίνητρα, ωστόσο, που παρώθησαν στη συγγραφή τούτου του έργου ριζώνουν στο έδαφος της πολιτικής φιλοσοφίας.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η ύπαρξη ή η ανυπαρξία αποδεικτικών γνωστικών θεμελίων είναι από αρχαιοτάτων χρόνων το διακύβευμα της διαμάχης μεταξύ ορθολογισμού και σκεπτικισμού. Τα κίνητρα, ωστόσο, που παρώθησαν στη συγγραφή τούτου του έργου ριζώνουν στο έδαφος της πολιτικής φιλοσοφίας. Πηγάζουν από μια διαφορετική αφετηρία: τι σημαίνει "ορθολογική πολιτική επιλογή"; Μόνο μια προκαταρκτική εμβάπτιση στη γνωσιοθεωρία που θα καταδείξει ότι η έννοια της πολιτικής ορθολογικότητας, όταν δεν περιορίζεται στη συσχέτιση του στόχου και των μέσων, αλλά αγκαλιάζει και τη σφαίρα της αποτίμησης αξιών ή της στράτευσης στην υπηρεσία ιδανικών, παραπέμπει στο σύμπαν της "θεολογίας". Η αξίωση ορθολογικής θεμελίωσης είναι ζωτικά συνυφασμένη με όλα τα πολιτικώς αποτελεσματικά κοσμοείδωλα και απορρέει, σε κάθε περίπτωση, από την ανάγκη μυθολογικής εξιδανίκευσης των σύμφυτων με την πολιτική δράση αποβλέψεων κατίσχυσης. Ο γνωσιοθεωρητικός σκεπτικισμός συνεπάγεται τον ηθικό σχετικισμό και σε ύστατο -ήτοι φιλοσοφικό- αναβαθμό τον αξιολογικό μηδενισμό. Αυτές οι διαπιστώσεις αποτελούν το εφαλτήριο της ανά χείρας μελέτης, που φιλοδοξεί να ανατάξει ορισμένες γενικές φιλοσοφικές προϋποθέσεις του "νεοπραγματισμού".
Subtitle: 
Ο μύθος του θεμελίου
Publications Date: 
1991
Book ISBN: 
960-210-110-5
Book pages: 
303
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Aιμίλιος Mεταξόπουλος (1955 - 2010) γεννήθηκε στις 26.10.1955 στην Aθήνα. Σπουδές: πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία, επιστημολογία. Facolta di Scienze Politiche "Cesare Alfieri" (Φλωρεντία) και Universite de Paris I - Pantheon (Σορβόνη). Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Δίδαξε επίσης στο Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας. Διετέλεσε δύο φορές αντιπρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και πρύτανης. Xρημάτισε μέλος του Eθνικού Συμβουλίου Pαδιοτηλεόρασης και είναι επί του παρόντος γενικός γραμματέας του Iδρύματος Eλληνικού Πολιτισμού. Tα δημοσιεύματά του στην ελληνική, γαλλική, αγγλική και ιταλική γλώσσα περιλαμβάνουν πολυάριθμα άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικές μονογραφίες, τα βιβλία "Σύμβαση και αλήθεια", "Πολιτικός σκεπτικισμός", καθώς και συγγραφικές συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους στις HΠA και τη Γαλλία. Yπήρξε εκδότης και διευθυντής του περιοδικού "Θεωρία και Kοινωνία" (εκδ. "Γνώση"), ενώ αρθρογραφούσε συχνά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Το 2007 καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλακή για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο Πάντειο ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Πέθανε τον Νοέμβριο του 2010 έπειτα από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Subtitle: 
Ο μύθος του θεμελίου
Publications Date: 
1991
Book ISBN: 
960-210-110-5
Book pages: 
303
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο