Product

Προβλήματα θεωρίας ελαστικότητας

Product

Προβλήματα ιστορίας

Προβλήματα θεωρίας της ιδεολογίας

Κωδικός:
143335
Description: 

Στη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία έχει συντελεστεί από το δεύτερο περίπου ήμισυ του εικοστού αιώνα μια ευρεία εξειδίκευση στην έρευνα για το πρόβλημα της ιδεολογίας. Η διαχρονικότητα του προβλήματος είναι ενδεικτική της σημασίας του και γεννά το ερώτημα κατά πόσον η ιδεολογία μπορεί ακόμη να νοείται ως "ψευδής συνείδηση", ή αν αυτή η "επιστημολογική" άποψη μπορεί να θεωρείται σήμερα ως μια "αφελής αμφισβητούμενη θεωρία της γνώσης".

23,97 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία έχει συντελεστεί από το δεύτερο περίπου ήμισυ του εικοστού αιώνα μια ευρεία εξειδίκευση στην έρευνα για το πρόβλημα της ιδεολογίας. Η διαχρονικότητα του προβλήματος είναι ενδεικτική της σημασίας του και γεννά το ερώτημα κατά πόσον η ιδεολογία μπορεί ακόμη να νοείται ως "ψευδής συνείδηση", ή αν αυτή η "επιστημολογική" άποψη μπορεί να θεωρείται σήμερα ως μια "αφελής αμφισβητούμενη θεωρία της γνώσης". Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια προσπάθεια διερεύνησης αυτής της προβληματικής, και εστιάζεται, αφ' ενός, στην παρουσίαση της κριτικής της ιδεολογίας από τον Marx -ως της κλασικής θεωρίας της ιδεολογίας- και στην έκθεση των απόψεων των κυριοτέρων εκπροσώπων του σύγχρονου μαρξισμού, αφ' ετέρου, στη διαμόρφωση του προβλήματος σε άλλα πέρα από τον Marx ρεύματα διανόησης - στην κοινωνιολογία της γνώσης, στην κριτική θεωρία, στο μεταδομισμό και στην ψυχανάλυση. Τέλος, επιχειρείται η διερεύνηση του κατά πόσον οι μετανεωτερικές εκτιμήσεις περί του "τέλους της ιδεολογίας" ή του "τέλους της ιστορίας" είναι απαλλαγμένες ιδεολογιών.
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-02-2311-4
Book pages: 
490
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Αγγελική Χριστοδουλίδη - Μαζαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του ιδίου Πανεπιστημίου. Είναι επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διδάξει επί σειρά ετών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Επίσης, έχει δημοσιεύσει βιβλία, μελέτες και άρθρα, σχετικά με την αρχαία και σύγχρονη πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία.

Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-02-2311-4
Book pages: 
490
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο