Product

Προς μια ευρωπαϊκή μεταπολιτειολογία

Product

Προς μια θεωρία της νομικής υποσημειώσεως

Προς μια ευρωπαϊκή χωροταξική πολιτική

Κωδικός:
23109
Description: 

Οι χωροταξικές πολιτικές των περισσοτέρων χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητος, γεννήθηκαν σε μια περίοδο έντονης οικονομικής ανάπτυξης στις δεκαετίες που ακολούθησαν τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση (New Towns Policy στη Βρετανία, metropoles d' equilibre στη Γαλλία, που αποτέλεσε το πρότυπο για την πολιτική των "αντιπάλων πόλεων" για τη χώρα μας στα τέλη της δεκαετίας του 70, Five Fingers Plan στην ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης, Raumordnugnsprogramme στην τότε Ομοσπονδιακή Δυτ. Γερμανία, Progretto στην Ιταλία, Facet Plan στην Ολλανδία, για να αναφερθούν οι χαρακτηριστικότερες).

20,13 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Οι χωροταξικές πολιτικές των περισσοτέρων χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητος, γεννήθηκαν σε μια περίοδο έντονης οικονομικής ανάπτυξης στις δεκαετίες που ακολούθησαν τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση (New Towns Policy στη Βρετανία, metropoles d' equilibre στη Γαλλία, που αποτέλεσε το πρότυπο για την πολιτική των "αντιπάλων πόλεων" για τη χώρα μας στα τέλη της δεκαετίας του 70, Five Fingers Plan στην ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης, Raumordnugnsprogramme στην τότε Ομοσπονδιακή Δυτ. Γερμανία, Progretto στην Ιταλία, Facet Plan στην Ολλανδία, για να αναφερθούν οι χαρακτηριστικότερες). Οι πολιτικές αυτές ακολουθήθηκαν με διαφορετικό βαθμό ενθουσιασμού, επιτυχίας και απόκλισης ως προς τους αρχικούς στόχους από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις, βάσει της αρχής της ισόρροπης χωρικής ανάπτυξης του κάθε κράτους μέλους. Σήμερα μπροστά σε μια διεθνοποιημένη οικονομία, μια κοινή περιβαλλοντική πρόκληση και μια καινούργια καθοριστική παράμετρο - την εγκαθίδρυση της Εσωτερικής Αγοράς από 1.1.1993, ενός χώρου χωρίς εσωτερικά σύνορα, όπου διασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων και την πορεία προς το τελικό στάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) - ο χωροταξικός σχεδιασμός των χωρών αυτών αποκτά μια νέα διάσταση: την Ευρωπαϊκή. Αλλά μια ισόρροπη κατανομή ανθρώπων, δραστηριοτήτων και ανάπτυξης σε μια Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τον συντονισμό των Εθνικών Χωροταξικών Πολιτικών, στη βάση ενός κοινού άξονα, ο οποίος καλείται να αποτελέσει τον πυρήνα μιας κοινής Ευρωπαϊκής Χωροταξικής Πολιτκής. Η παρούσα έκδοση διερευνά την προοπτική ανάπτυξης του κοινοτικού εδάφους και επιχειρεί μια κριτική θεώρηση των στόχων, κατευθύνσεων, εργαλείων, διεργασιών, προβλημάτων και επιτεύξεων μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για το χώρο και των βασικών παραμέτρων που τον επηρεάζουν.
Subtitle: 
Αστικοί μετασχηματισμοί σε μια μετεξελισσόμενη Ευρώπη
Publications Date: 
1996
Book ISBN: 
960-02-1171-Χ
Book pages: 
258
Book Dimensions: 
28χ21
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Σταύρος Τσέτσης είναι Αρχιτέκτονας, (IUAV), Πολεοδόμος/Χωροτάκτης (IUAV), Διδάκτωρ του ΕΜΠ. Από 30ετίας ασχολείται με θέματα αστικού και χωροταξικού σχεδιασμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το διάστημα 1985-1989 εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως συνεργάτης του Προέδρου Επιτροπής Μεταφορών του Σώματος. Από το 1990 παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε Διεθνείς Οργανισμούς, Κεντρική Διοίκηση, Περιφέρειες, Νομαρχίες, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Φορείς Διαχείρισης και Προστασίας Περιβάλλοντος και στον Ιδιωτικό τομέα, για ζητήματα αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης, χωροταξίας, μεταφορών, καινοτομίας, περιβάλλοντος. Διετέλεσε μεταξύ άλλων, επικεφαλής Τεχνικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων (2005) και Αξιολογητής Περιφερειακού Σκέλους του ΚΠΣ (1992-1994). Το γραφείο του έχει εκπονήσει σειρά μελετών, ενδεικτικά αναφέρονται: Το Αναπτυξιακό Σχέδιο για τη Δυτική Αττική (1993-1994), το Σχέδιο Αναβάθμισης μέρους του 2ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων (2000-2004), το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και το σχεδιασμό της περιαερολιμενικής περιοχής του Δήμου Σπάτων (1996-1999), τα Επιχειρησιακά Σχέδια Τουριστικής Ανάπτυξης του Δέλτα Πηνειού της Ν.Α. Λάρισας (2003-2004), του Φορέα Διαχείρισης Προστασίας Περιβάλλοντος της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου (2007-2008), το αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο Δήμου Μυκόνου (2005-2006), τα ΓΠΣ Δήμων Πεταλούδων (2001-2008) και Δήμου Αφάντου (2002-), ενώ είναι σύμβουλος για τον καθορισμό χρήσεων γης και βιώσιμης κινητικότητας στο Δήμο Ροδίων (2008-). Είναι συγγραφέας 14 βιβλίων -μονογραφίες, επιμέλεια, συμμετοχή σε συλλογικούς τόμους- και έχει δημοσιεύσει 120 και πλέον άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και σε τεχνικά οικονομικά και ειδικευμένα έντυπα, με αντικείμενο τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τη βιώσιμη κινητικότητα, τη διαρθρωτική πολιτική της ΕΕ, την κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική στον τομέα των Μεταφορών. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια και έχει κληθεί να δώσει διαλέξεις σε πολλά Πανεπιστήμια. Από το 2005, το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη μορφή της αναδυόμενης αστικότητας, την εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Subtitle: 
Αστικοί μετασχηματισμοί σε μια μετεξελισσόμενη Ευρώπη
Publications Date: 
1996
Book ISBN: 
960-02-1171-Χ
Book pages: 
258
Book Dimensions: 
28χ21
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο