Product

Σπάρτη

Product

Σπάρτη η παραγνωρισμένη, Μάνη η αδικημένη

Σπάρτη

Κωδικός:
100700
Product Categories: 
Αuthor: 
Description: 

Η ιστορία της Ελλάδας έχει προκαλέσει δύο αντιτιθέμενες τάσεις: είτε τυφλή εμπιστοσύνη στις πηγές, ακόμη και στις μεταγενέστερες, όπως ο Πλούταρχος και ο Παυσανίας, είτε πλήρη αμφισβήτηση των στοιχείων προκειμένου να υιοθετηθεί μια σύγχρονη εκδοχή ή ακόμα και ένας απόλυτος σκεπτικισμός.

26,60 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η ιστορία της Ελλάδας έχει προκαλέσει δύο αντιτιθέμενες τάσεις: είτε τυφλή εμπιστοσύνη στις πηγές, ακόμη και στις μεταγενέστερες, όπως ο Πλούταρχος και ο Παυσανίας, είτε πλήρη αμφισβήτηση των στοιχείων προκειμένου να υιοθετηθεί μια σύγχρονη εκδοχή ή ακόμα και ένας απόλυτος σκεπτικισμός. Στην περίπτωση της Σπάρτης το πρόβλημα της αναζήτησης της ιστορικής αλήθειας είναι ακόμη πιο έντονο, καθώς η ίδια η πόλη είχε καλλιεργήσει ένα πνεύμα μυστικοπάθειας και, επιπλέον, στους πολιτικούς και φιλοσοφικούς κύκλους της υπόλοιπης Ελλάδας είχε δημιουργηθεί μια εξιδανικευμένη εικόνα της πόλης, που επέτρεψε να γίνεται λόγος για "μύθο της Σπάρτης". Στο βιβλίο αυτό, ο Edmond Leνy παρουσιάζει μια νηφάλια και τεκμηριωμένη εικόνα της κοινωνίας και της πολιτικής οργάνωσης της Σπάρτης, συνθέτοντας με εξαιρετική επιτυχία τα πορίσματα των επιμέρους επιστημονικών -φιλολογικών, ιστορικών, ανθρωπολογικών- ερευνών σχετικά με το κράτος των Λακεδαιμονίων. Ποια ήταν η μορφή της εξουσίας και πώς αυτή εξελίχθηκε ιστορικά; Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί ο ιδιόμορφος τύπος της σπαρτιατικής κοινωνίας; Ποια ήταν η θέση της γυναίκας; Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε αμφιλεγόμενα θέματα, όπως ο ρόλος της βασιλείας, η ιδιοκτησία της γης ή η μυστηριώδης κρυπτεία. Η Σπάρτη, πολιτεία κλεισμένη στον εαυτό της ή ιμπεριαλιστική, παρ' όλες τις εντάσεις, θα γνωρίσει μια πραγματική σταθερότητα, αλλά δε θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις των θεσμών. Αιχμάλωτη του παρελθόντος, η Σπάρτη αποτέλεσε το πρώτο θύμα του ίδιου της του μύθου.
Subtitle: 
Κοινωνική και πολιτική ιστορία έως τη ρωμαϊκή κατάκτηση
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-16-1694-2
Book pages: 
506
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Edmond Levy γεννήθηκε το 1934 και είναι απόφοιτος της Ecole normale superieure και παλιό μέλος της Ecole Francaise d'Athenes, ενώ διετέλεσε καθηγητής της Σχολής Ιστορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Marc Bloch του Στρασβούργου. Διευθύνει το επιστημονικό περιοδικό "Ktena". Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται σε θέματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ στα έργα του περιλαμβάνονται τα βιβλία: "Athenes devant la defaite de 404. Histoire d'une crise ideologique" (De Boccard, 1976), "La femme dans les societes antique" (Universite de Strasbourg, 1983), "Le systeme palatial en Orient, en Grece et a Rome" (De Boccard, 1987), "La Grece au Ve siecle, de Clisthene a Socrate" (Seuil, 1995) και "La codification des lois dans l'Antiquite" (De Boccard, 2000).

Subtitle: 
Κοινωνική και πολιτική ιστορία έως τη ρωμαϊκή κατάκτηση
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-16-1694-2
Book pages: 
506
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο