Product

Στης παπαρούνας το άγγιγμα

Product

Στης σιωπής τον ιστό

Στης Πλάκας τις ανηφοριές...

Κωδικός:
114509
Manufacturer: 
Description: 

Η Πλάκα είναι η πιο παλιά συνοικία της Αθήνας και γι' αυτό έχει μια πολλών αιώνων ιστορία. Αρχίζει από τα αρχαία χρόνια, περνάει στην εποχή του Βυζαντίου και τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, φτάνει στα όμορφα και ρομαντικά χρόνια της λεγόμενης "Μπελ Επόκ",για να καταλήξει στο σήμερα. Η περιοχή αυτή της Παλιάς Αθήνας, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, διατηρεί ακόμη τη γοητεία, όπως λένε, του Χτες.

14,39 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η Πλάκα είναι η πιο παλιά συνοικία της Αθήνας και γι' αυτό έχει μια πολλών αιώνων ιστορία. Αρχίζει από τα αρχαία χρόνια, περνάει στην εποχή του Βυζαντίου και τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, φτάνει στα όμορφα και ρομαντικά χρόνια της λεγόμενης "Μπελ Επόκ",για να καταλήξει στο σήμερα. Η περιοχή αυτή της Παλιάς Αθήνας, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, διατηρεί ακόμη τη γοητεία, όπως λένε, του Χτες. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου, που γράφτηκε με αγάπη και νοσταλγία, αλλά και με αντικειμενικότητα, ο αναγνώστης θα διαβάσει την συναρπαστική ιστορία της. Μοιάζει με παραμύθι, αλλά είναι μια αληθινή ιστορία, γιατί το παρελθόν της Πλάκας ήταν βέβαια γεμάτο ομορφιά και λάμψη, αλλά και καταστροφές και βανδαλισμούς, που έγιναν τα παλιά χρόνια από αδίστακτους κατακτητές σε αρχαία μνημεία και βυζαντινούς ναούς και τα πρόσφατα χρόνια από κάποιους, που θεώρησαν τη γραφικότητα της παλιάς αυτής Αθηναϊκής συνοικίας εμπόρευμα. Η εφαρμογή μιας σειράς μέτρων στα πρόσφατα χρόνια εμπόδισε, ευτυχώς,την πλήρη καταστροφή της, αλλά δεν έλυσε όλα τα προβλήματα. Η Πλάκα, που τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει και το ζωηρό ενδιαφέρον μεγιστάνων του πλούτου να αποκτήσουν κάποιο από τα διασωθέντα παλιά αρχοντικά της, εξακολουθεί να βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο. Εξακολουθεί να είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός για την Αθήνα και τους Αθηναίους. Ίσως γι' αυτό μας μαγνητίζει και τώρα, όπως και τους ξένους, που καθημερινά την επισκέπτονται και ανεβαίνουν "Στης Πλάκας τις ανηφοριές..."
Publications Date: 
2007
Book pages: 
239
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Καιροφύλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 κι έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια σε μια απ' τις παλιές ιστορικές συνοικίες της, τη Νεάπολη. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά πριν πάρει το πτυχίο του, στο τρίτο έτος, το εγκατέλειψε για ν' ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Από πολύ νέος, το 1951, άρχισε να εργάζεται ως συντάκτης, αλλά και ως ιστορικός ερευνητής, σε ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες, και να γράφει κείμενα για ραδιοχρονικά και θεατρικές εκπομπές του ραδιοφώνου στο τότε ΕΙΡ. Εργάστηκε στις εφημερίδες "Προοδευτική Αλλαγή", "Έθνος", "Ελεύθερος Κόσμος" και "Ελευθεροτυπία", καθώς και στα περιοδικά "Σφαίρα", "Γυναίκα", "Πάνθεον", "Ρομάντσο", "Εικόνες", "Ένα" και "Ταχυδρόμος". Στο μετέπειτα ΕΙΡΤ ήταν διευθυντής του περιοδικού "Ραδιοτηλεόραση" επί μία περίπου εικοσαετία. Υπήρξε επίσης ειδικός συνεργάτης στη διεύθυνση Εξωτερικού Τύπου του Υπουργείου Τύπου τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, και συνεργάστηκε με την ελληνική εκπομπή της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας την περίοδο που διευθυντής της ήταν ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης.
Η ιστορική έρευνα τον απασχόλησε από τα πρώτα χρόνια και επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην ιστορία της Αθήνας από την οθωνική εποχή μέχρι σήμερα. Κατά καιρούς χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο "Αθηναιομνήμων", και έγραψε περισσότερα από τριάντα βιβλία, που αρχίζουν από την εποχή της ρομαντικής Αθήνας του 19ου αιώνα και φτάνουν μέχρι σήμερα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, του Συλλόγου των Αθηναίων, ενώ υπήρξε εκ των ιδρυτών και πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Έχει τιμηθεί από το Δήμο Αθηναίων με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών για τη συμβολή του στην ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, από το Ίδρυμα Μπότση με ειδικό βραβείο, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με χρυσό μετάλλιο για τη συμβολή του στη διαφώτιση του κοινού, και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αναμνηστικό μετάλλιο Εθνικής Αντιστάσεως 1941-1945 για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του στον Αγώνα.

Publications Date: 
2007
Book pages: 
239
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο