Product

Τα θαμπά μάτια

Product

Τα θαυμάσια νερά: Ανδρέας Κάλβος

Τα θανατηφόρα και δηλητηριώδη μανιτάρια της χώρας μας

Κωδικός:
120398
Description: 

Τα μανιτάρια, οι μακρομύκητες, οι ανώτεροι μύκητες διακρίνονται για την πολυμορφία, τα ατέλειωτα σχήματα, τα εντυπωσιακά χρώματα και τα εξωτικά αρώματά τους. Είναι γνωστά ανά την Ελλάδα με πολλά ονόματα όπως μανίτες, μαρτάρες, γκάπα, γκίπα, κουκουβάκας, κουκουβάκια, κουπούρσες, μαρταμανίτες, παπάδες κ.λπ.

50,96 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Τα μανιτάρια, οι μακρομύκητες, οι ανώτεροι μύκητες διακρίνονται για την πολυμορφία, τα ατέλειωτα σχήματα, τα εντυπωσιακά χρώματα και τα εξωτικά αρώματά τους. Είναι γνωστά ανά την Ελλάδα με πολλά ονόματα όπως μανίτες, μαρτάρες, γκάπα, γκίπα, κουκουβάκας, κουκουβάκια, κουπούρσες, μαρταμανίτες, παπάδες κ.λπ. Το βασίλειο των μυκήτων υφίσταται στη γη εδώ και 400 εκατομμύρια χρόνια υπολογίζεται σήμερα πως περιλαμβάνει πάνω από 300.000 είδη. Από αυτά περί τα 10.000 είναι μακρομύκητες και ανήκουν κυρίως στους βασιδιομύκητες και ασκομύκητες. Στην Eυρώπη έχουν προσδιοριστεί πάνω από 3.500 είδη μανιταριών. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 2.100 είδη μυκήτων. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως δεν υπάρχουν και άλλα είδη μικρο - και μακρομυκήτων, που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί. Κι αυτό γιατί η έρευνα στη χώρα μας πάνω στον τομέα αυτό είναι πολύ περιορισμένη. Το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στους παθογόνους μύκητες και όχι στους ανταγωνιστές και στους μακρομύκητες. Οι βασικοί λόγοι που παρότρυναν το συγγραφέα στην εκπόνηση του παρόντος έργου είναι κατ' αρχήν η μεγάλη εκτίμηση και υποχρέωση προς τον εξαιρετικό άνθρωπο και επιστήμονα μανιταρολόγο Henri Romagnesi, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος δάσκαλός του. Κατά δεύτερο λόγο η αγωνία του να βοηθήσει με τη μεταλαμπάδευση περισσότερων επιστημονικών γνώσεων στους λάτρεις των μανιταριών, ώστε στο μέτρο του δυνατού, να μειωθούν -και γιατί όχι- να σταματήσουν οι θάνατοι από τις δηλητηριάσεις τους. Και τρίτο η αγάπη του συγγραφέα προς το περιβάλλον, στην αειφορία του οποίου συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό το ελκυστικό και άγνωστο σε πολλούς βασίλειο των μυκήτων.
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-85961-4-9
Book pages: 
400
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Δρ. Βαγγέλης Α. Μπούρμπας γεννήθηκε στη Σαρακήνα Γρεβενών. Το 1967 πήρε το πτυχίο του γεωπόνου. Με την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, το 1969, απασχολήθηκε κατά καιρούς ως βοηθός στην έδρα της Δενδροκομίας -Ανθοκομίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ως τομεάρχης δακοκτονίας, ως γεωπόνος γεωργικής ανάπτυξης, ως προϊστάμενος του τμήματος Γεωργικής Ενημέρωσης, του γραφείου Φυτοπαθολογίας και του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης και ως επόπτης Δακοκτονίας.
Με υποτροφία της Διεθνούς Τράπεζας απέκτησε τον τίτλο του DEA και του Doctorat στη Γαλλία σε θέματα μυκητολογίας, φυτοπαθολογίας και οικοτοξικολογίας.
Από το 1984 ως το 2005 εργάστηκε ως ερευνητής, υπεύθυνος του εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας και Οικοτοξικολογίας στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων και ως Διευθυντής του ιδρύματος. Στο διάστημα αυτό ασχολήθηκε πέραν των άλλων και με την προώθηση της οικολογικής γεωργίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα με την ανάπτυξη τεχνικών και προϊόντων αντιμετώπισης των ασθενειών. Χρημάτισε επίσης κατά καιρούς εμπειρογνώμονας σε θέματα φυτοπαθολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Σενεγάλη και στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Συμμετείχε με εργασίες σε 170 εθνικά και διεθνή συνέδρια. Εκπόνησε περί τις 220 επιστημονικές διατριβές, εργασίες, εκθέσεις και άρθρα σε εθνικά και διεθνή περιοδικά και βιβλία και σε εφημερίδες τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Υλοποίησε ως συντονιστής και συνεργαζόμενος γύρω στα 40 εθνικά, περιφερειακά, κοινοτικά και διεθνή προγράμματα.
Συνέγραψε μαζί με τον Msc Μιχάλη Σκουντριδάκη τα βιβλία:
-Εχθροί και ασθένειες της τομάτας, τόμος 1 ,Ι988
-Ασθένειες και εχθροί της τομάτας, τόμος 2 , 1998
-Ασθένειες και εχθροί των κολοκυνθοειδών, τόμος 1, 1999

Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-85961-4-9
Book pages: 
400
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο