Product

Το δαχτυλίδι του Λεονάρντο

Product

Το δαχτυλίδι του Πολυκράτη

Το δαχτυλίδι του Πολυκράτη

Κωδικός:
23798
Description: 

Όταν
ο Πολυκράτης,
ο γιος του Αιάκη,
έγινε τύραννος της Σάμου,
χώρισε το νησί
σε τρία μέρη και
τα μοιράστηκε με
τους αδελφούς του
Παντάγνωστο και
Συλοσώντα·
αργότερα, όμως, σκότωσε
τον πρώτο και, εξορίζοντας
τον νεότερο,
τον Συλοσώντα,
έγινε κύριος
ολόκληρης
της Σάμου.

2,88 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Όταν ο Πολυκράτης, ο γιος του Αιάκη, έγινε τύραννος της Σάμου, χώρισε το νησί σε τρία μέρη και τα μοιράστηκε με τους αδελφούς του Παντάγνωστο και Συλοσώντα· αργότερα, όμως, σκότωσε τον πρώτο και, εξορίζοντας τον νεότερο, τον Συλοσώντα, έγινε κύριος ολόκληρης της Σάμου. Τότε συνήψε συνθήκη φιλίας με τον βασιλιά της Αιγύπτου Άμασι, στέλνοντάς του δώρα και παίρνοντας άλλα από εκείνον. Πολύ γρήγορα η ισχύς τού Πολυκράτη αυξήθηκε και έγινε περιβόητη στην Ιωνία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα· γιατί, εναντίον όποιου κι αν εξεστράτευε, όλα πήγαιναν κατ' ευχήν. [...] "Ηροδότου Ιστορίαι": "Θάλεια" (Βιβλίο Γ'), § 39-43
Publications Date: 
1992
Book ISBN: 
960-03-1001-7
Book pages: 
32
Book Dimensions: 
15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Έλληνας ιστοριογράφος (490-422 π.Χ.). Καταγόταν από εύπορη και φιλομαθή οικογένεια και ανατράφηκε σ' ένα περιβάλλον λατρείας του Ομήρου και παλιών θρύλων. Όταν στην πατρίδα του την Αλικαρνασσό ήταν τύραννος ο Λύγδαμης, ο Ηρόδοτος πήρε μέρος σε συνωμοσία για την ανατροπή του, με αποτέλεσμα να εξοριστεί το 468 ή το 467 π.Χ. στη Σάμο. Από τη Σάμο γύρισε στην Αλικαρνασσό και πήρε μέρος στην ανατροπή του Λύγδαμη το 455 π.Χ., αλλά μετά από λίγο υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει και αυτός την πατρίδα του. Από τότε άρχισε ως περιηγητής και εξερευνητής να επισκέπτεται διάφορα μέρη του τότε γνωστού κόσμου. Πιθανόν τα ταξίδια αυτά να έγιναν ανάμεσα στο 458 και 445 π.Χ. Έμεινε αρκετά χρόνια στην Αθήνα, όπου συνδέθηκε φιλικά με τους μεγάλους άνδρες της εποχής εκείνης, τον Περικλή και το Σοφοκλή. Μαζί με τον Πρωταγόρα ίδρυσαν την αποικία των Θουρίων στην Ιταλία. Στην αποικία αυτή, που ιδρύθηκε κοντά στην καταστραμμένη Σίβαρη, ο Ηρόδοτος πέρασε τα περισσότερα χρόνια της υπόλοιπης ζωής του, γι' αυτό και επονομάστηκε Θούριος. Στην Αθήνα ήρθε ξανά λίγο μετά την ανέγερση των Προπυλαίων (431 π.Χ.). Για τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες. Πιθανόν πέθανε στους Θουρίους γύρω στο 422 π.Χ.
Ο Ηρόδοτος έγραψε μια παγκόσμια ιστορία. Οι Αλεξανδρινοί τη χώριζαν σε εννέα βιβλία και στο καθένα έδωσαν το όνομα μιας από τις εννέα Μούσες. Στα πρώτα τέσσερα βιβλία παρουσιάζει το σχηματισμό και την αύξηση της περσικής δύναμης, στο πέμπτο και έκτο τις πρώτες συγκρούσεις με τους Έλληνες της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο τελευταίο μέρος του έκτου και σε ολόκληρα τα δύο επόμενα περιγράφει τις δύο μεγάλες εκστρατείες, που κατέληξαν η πρώτη στη μάχη του Μαραθώνα και η άλλη στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Τέλος στο ένατο βιβλίο αναφέρεται στις άλλες νίκες των Ελλήνων. Χρησιμοποιώντας ως βάση του έργου, που ο ίδιος ονόμασε "Ιστορίης απόδεξις", την αυτοψία, την έρευνα και την κριτική, ο Ηρόδοτος πλησίασε πρώτος την ιστορία, χωρίς όμως να μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικός ιστορικός. Παρά το γεγονός αυτό το έργο του συνολικά είναι μια αξιόπιστη πηγή και η μόνη συνεχής και πλήρης που έχουμε για μια τόσο σημαντική εποχή της ιστορίας. Ο Κικέρωνας τον ονόμασε πατέρα της ιστορίας. Παράλληλα μπορεί να θεωρηθεί πατέρας της γεωγραφίας και πατριάρχης όλων των περιηγητών.

Publications Date: 
1992
Book ISBN: 
960-03-1001-7
Book pages: 
32
Book Dimensions: 
15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο