Product

Το θέατρο στην εκπαίδευση

Product

Το θέατρο στην Ελλάδα

Το θέατρο στην Ελλάδα

Κωδικός:
147930
Manufacturer: 
Description: 

Μια επιλογή από θεατρικές κριτικές στις αθηναϊκές εφημερίδες "Η Αυγή", "Πρωινή Ελευθεροτυπία", "Η Μεσημβρινή" και "Το Βήμα", ένα σκίτσο από την πορεία του ελληνικού θεάτρου κυρίως κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ 1974 και 1994. Μια κριτική ματιά της Ελένης Βαροπούλου που δηλώνει ότι στο θέατρο θα έπρεπε να μας ενδιαφέρουν όχι τόσο οι σημασίες που μπορεί να αλιευθούν σε ένα αρχικό δραματικό ή λογοτεχνικό κείμενο όσο η συγκρότηση των σημασιών κατά την παραστασιακή διαδικασία.

20,08 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Μια επιλογή από θεατρικές κριτικές στις αθηναϊκές εφημερίδες "Η Αυγή", "Πρωινή Ελευθεροτυπία", "Η Μεσημβρινή" και "Το Βήμα", ένα σκίτσο από την πορεία του ελληνικού θεάτρου κυρίως κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ 1974 και 1994. Μια κριτική ματιά της Ελένης Βαροπούλου που δηλώνει ότι στο θέατρο θα έπρεπε να μας ενδιαφέρουν όχι τόσο οι σημασίες που μπορεί να αλιευθούν σε ένα αρχικό δραματικό ή λογοτεχνικό κείμενο όσο η συγκρότηση των σημασιών κατά την παραστασιακή διαδικασία. Δηλώνει επίσης τη σαφή απομάκρυνση από ένα μοντέλο αυταρχικής κριτικής που προϋποθέτει την ιδέα της αυθεντίας και υποθάλπει τον συγκρουσιακό χαρακτήρα στις σχέσεις κριτικού και κρινομένου, καθώς και το βάρος που έδινε η συγγραφέας στην επικοινωνία με τον αναγνώστη όσον αφορά τους τρόπους με τους όποιους θα άξιζε να απολαμβάνουμε την τέχνη του θεάτρου και να σκεφτόμαστε τα σκηνικά νοήματα, τα θεατρικά διαβήματα. Τέλος, εξηγεί και το ενδιαφέρον της για την έγκαιρη πρόσληψη τάσεων όπως η περφόρμανς, το θέατρο των χορευτών και χορογράφων, οι μη παραδοσιακοί θεατρικοί χώροι, η σωματικότητα, η κυρίαρχη παρουσία του οπτικού στοιχείου, των μεικτών μέσων και γλωσσών στην παράσταση.
Subtitle: 
Η παράδοση του καινούργιου: 1974-2006
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-325-818-0
Book pages: 
456
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Ελένη Βαροπούλου είναι θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου και τέχνης, μεταφράστρια, δοκιμιογράφος.
Από το 1974 εργάστηκε ως κριτικός θεάτρου και δημοσιογράφος σε διάφορες ελληνικές εφημερίδες (κυρίως "Το Βήμα") και σε ευρωπαϊκά περιοδικά. Αρθρογράφησε βασικά για ευρωπαϊκά πολιτιστικά θέματα και τις σύγχρονες τάσεις στο διεθνές θέατρο.
Μετέφρασε κείμενα των Χάινερ Μύλλερ, Βάλτερ Μπένγιαμιν, Χέρμαν Μπροχ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γκαίτε. Δίδαξε θεατρολογία στα Πανεπιστήμια Αθήνας και Πάτρας και θεατρολογία στο Institut fur Theater-, Film- und Medienwissenschaft του J. W. Goethe Universitat (Φρανκφούρτη, Γερμανία).
Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (1986-1992). Δημιούργησε και διηύθυνε το Φεστιβάλ Άργους (1992-1997). Ως κριτικός τέχνης οργάνωσε εκθέσεις όπως "16 Βιβλία - 16 Απόψεις" 1980, "Πορτρέτο του καλλιτέχνη και κοινωνικός περίγυρος" 1981, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, την Ελληνική Συμμετοχή στην "Quatennial of Architecture and Theatre Design", Πράγα 1991, κ.ά.
Ειδική σύμβουλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είναι καλλιτεχνική υπεύθυνη της Θερινής Ακαδημίας του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος. Ειδική συνεργάτις καλλιτεχνικής διεύθυνσης στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος.

Subtitle: 
Η παράδοση του καινούργιου: 1974-2006
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-325-818-0
Book pages: 
456
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο