Product

Το ξύλινο τείχος

Product

Το ξύπνημα

Το ξύλο της καρυδιάς και η τεχνολογία αξιοποίησής του

Κωδικός:
129256
Description: 

[...] Σήμερα η προσφορά του ξύλου της ελληνικής καρυδιάς είναι περιορισμένη -ποιοτικά και ποσοτικά- σε σχέση με το παρελθόν και καλύπτεται από την υλοτομία κυρίως διάσπαρτων και γηραιών δέντρων αλλά και δέντρων παλαιών φυτειών, τα οποία έπαυσαν να καρποφορούν σε όλη την επικράτεια της χώρας μας.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

[...] Σήμερα η προσφορά του ξύλου της ελληνικής καρυδιάς είναι περιορισμένη -ποιοτικά και ποσοτικά- σε σχέση με το παρελθόν και καλύπτεται από την υλοτομία κυρίως διάσπαρτων και γηραιών δέντρων αλλά και δέντρων παλαιών φυτειών, τα οποία έπαυσαν να καρποφορούν σε όλη την επικράτεια της χώρας μας. Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι με βάση την υπάρχουσα διεθνώς βιβλιογραφία και πρακτική, καθώς και την προσωπική εμπειρία και ενασχόληση των συγγραφέων, να μελετήσει τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα του πολύτιμου για την επιπλοποιία και την ξυλουργική ξύλου καρυδιάς και να παρουσιάσει συγκεντρωμένη την τεχνολογία αξιοποίησής του, στην παραγωγή των βασικών προϊόντων ξύλου (πριστού ξύλου, ξυλοφύλλων κορμού και ρίζας, επενδυμένων ξυλοπλακών) και των σημαντικότερων τελικών προϊόντων του ξύλου καρυδιάς (έπιπλα, ξυλουργικές κατασκευές, μαρκετερί, ξυλόγλυπτα - τορνευτά, κοντάκια όπλων, κ.ά). Απώτερος σκοπός μας είναι μέσα από την ανάδειξη της μεγάλης αξίας του ξύλου της καρυδιάς, για την ελληνική επιπλοποιία, τη μεταποίηση και γενικά την εθνική οικονομία, να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον ιδιωτών, φορέων και πολιτείας, στη δυναμική του ξύλου της καρυδιάς, να τονίσουμε την ανάγκη συστηματικής μελέτης των δυνατοτήτων αξιοποίησης του ξύλου της ελληνικής καρυδιάς και να παρακινήσουμε στην ορθολογική επέκταση της καλλιέργειας της καρυδιάς στη χώρα μας. Αποτελεί γενική εκτίμηση ότι η μελλοντική ζήτηση του ξύλου της καρυδιάς θα αυξάνει καθώς αναμένονται περιορισμοί στις εξαγωγές των τροπικών ξύλων που έρχονται ως υποκατάστατά τηs. (από την εισαγωγή του βιβλίου)
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-8183-48-0
Book pages: 
186
Book Dimensions: 
23χ17
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Βασίλειος Βασιλείου γεwήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948 και αποφοίτησε από το Τμήμα Δασολογίας της Γεωπονο-Δασολογικής Σχολής του ΑΠΘ το 1972. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή το1988 στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου της Γερμανίας το 1989-1990.
Από το 1975 μέχρι το 1978 εργάστηκε στη Διεύθυνση Απογραφής Δασών του Υπουργείου Γεωργίας και από το 1980 εργάζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αρχικά ως Επιστημονικός Συνεργάτης και σήμερα ως Επίκουρος Καθηγητής Τεχνολογίας Ξύλου, στο εργαστήριο Δασικής Τεχνολογίας του Τομέα Συγκομιδής και Τεχνολογίας Δασικών προϊόντων στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-8183-48-0
Book pages: 
186
Book Dimensions: 
23χ17
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο