Product

Το σπίτι της Ματριόνα και άλλα διηγήματα

Product

Το σπίτι της Μέιζυ

Το σπίτι της Ματριόνα: Ο άγνωστος της Κρετσέτοβκα: Για το καλό του αγώνα

Κωδικός:
136643
Description: 

"Όχι πάνω στις πέτρες, πάνω στους ανθρώπους θα πρέπει να θεμελιώσουμε το πολιτειακό μας οικοδόμημα", βροντοφωνάζει ένας από τους ήρωες του Σολζενίτσιν. Αυτή η ακλόνητη πίστη στον άνθρωπο αποτελεί το πιο ουσιαστικό γνώρισμα της προσωπικότητας του μεγάλου συγγραφέα.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"Όχι πάνω στις πέτρες, πάνω στους ανθρώπους θα πρέπει να θεμελιώσουμε το πολιτειακό μας οικοδόμημα", βροντοφωνάζει ένας από τους ήρωες του Σολζενίτσιν. Αυτή η ακλόνητη πίστη στον άνθρωπο αποτελεί το πιο ουσιαστικό γνώρισμα της προσωπικότητας του μεγάλου συγγραφέα. Στις τρεις νουβέλες του, που περιέχονται σ' αυτό τον τόμο, ο Σολζενίτσιν βυθοσκοπεί τους χαρακτήρες των προσώπων του με απέραντη αγάπη, ακόμη κι όταν φορεί τη μάσκα μιας συμπαθητικής ειρωνείας. Η συμπόνια του για τον κόσμο των ταπεινών και των καταπιεσμένων, ο έρωτας για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, δειλός κάποτε, κάποτε απροκάλυπτος, κι οι καθαρά αισθητικές αρετές, φανερές με την πρώτη ματιά, δίνουν στο έργο του Σολζενίτσιν θέση κορυφαία στη λογοτεχνία του αιώνα μας. Αλλά και τη αξία μιας υπεύθυνης μαρτυρίας.
Publications Date: 
1971
Book pages: 
177
Book Dimensions: 
18χ11
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν γεννήθηκε στον Καύκασο στις 11 Δεκεμβρίου 1918, σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ροστόφ και υπηρέτησε στον Κόκκινο Στρατό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1945 όμως καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών σε στρατόπεδο επειδή σε επιστολή που είχε στείλει σε ένα φίλο του αμφισβήτησε τις πολεμικές ικανότητες του Στάλιν. Αφέθηκε ελεύθερος το 1953, λίγους μήνες πριν από το θάνατο του Στάλιν και εξορίστηκε στην κεντρική Ασία, όπου άρχισε να γράφει. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Ριάζαν, 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα και άρχισε να διδάσκει. Τον Νοέμβριο του 1962 του δόθηκε η άδεια να δημοσιεύσει στη λογοτεχνική επιθεώρηση "Νόβι Μιρ" το έργο του "Μια ημέρα από τη ζωή του Ιβάν Ντενίσοβιτς", που αφορούσε έναν κρατούμενο στα Γκούλαγκ. Παρ' ότι είχε σπάσει το ταμπού, προκαλώντας σοκ στην ΕΣΣΔ με τις περιγραφές του, τα επόμενα έργα του, όπως "Ο πρώτος κύκλος" και το "Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ", κυκλοφόρησαν μόνο σε παράνομες εκδόσεις ή στο εξωτερικό, όπου γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Το 1970 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, όμως αρνήθηκε να μεταβεί στη Στοκχόλμη για να το παραλάβει φοβούμενος ότι το σοβιετικό καθεστώς δεν θα του επέτρεπε να επιστρέψει. Ωστόσο, το 1974 του αφαιρέθηκε η σοβιετική υπηκοότητα και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Έζησε διαδοχικά στη Γερμανία, στην Ελβετία και στις ΗΠΑ και επέστρεψε στη Ρωσία το 1994, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο του ρωσικού κράτους για τα "εξαιρετικά επιτεύγματά του στον ανθρωπιστικό τομέα" από τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Πέθανε στις 3 Αυγούστου 2008 στο σπίτι του, στη Μόσχα, σε ηλικία 89 ετών.

Publications Date: 
1971
Book pages: 
177
Book Dimensions: 
18χ11
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο