Product

Τώνης Μαρούδας: Ο τροβαδούρος

Product

Τώρα

Τώνια Μαρκετάκη

Κωδικός:
126735
Description: 

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε με την ευκαιρία του αφιερώματος στην Τώνια Μαρκετάκη στο πλαίσιο του 35ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Νοέμβριος 1994).

"Η Τώνια Μαρκετάκη άφησε ένα κινηματογραφικό έργο που μπορεί μεν να είναι μικρό από πλευράς ποσότητας -τρεις μόνο ταινίες μεγάλου μήκους και μία μικρού-, αποτελεί όμως μια πλούσια κατάθεση αισθημάτων, συγκινήσεων και εικόνων. Κατά κάποιο τρόπο, η Μαρκετάκη εκπροσωπεί την τραγωδία και την ανάταση του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, τη δύσκολη και ανιδιοτελή πορεία του.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε με την ευκαιρία του αφιερώματος στην Τώνια Μαρκετάκη στο πλαίσιο του 35ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Νοέμβριος 1994). "Η Τώνια Μαρκετάκη άφησε ένα κινηματογραφικό έργο που μπορεί μεν να είναι μικρό από πλευράς ποσότητας -τρεις μόνο ταινίες μεγάλου μήκους και μία μικρού-, αποτελεί όμως μια πλούσια κατάθεση αισθημάτων, συγκινήσεων και εικόνων. Κατά κάποιο τρόπο, η Μαρκετάκη εκπροσωπεί την τραγωδία και την ανάταση του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, τη δύσκολη και ανιδιοτελή πορεία του. Ήταν, ακριβώς, ένας άβολος και ανιδιοτελής άνθρωπος, μια δημιουργός προσφοράς και θυσίας, μια κινηματογραφίστρια ευαίσθητη στην κοινωνική αγωνία και ανοιχτή στις αισθητικές αναζητήσεις της τέχνης της. Από τον "Ιωάννη τον βίαιο", πολύτιμη κατάθεση στη δύσκολη πορεία της εγχώριας κινηματογραφίας, ως την "Τιμή της αγάπης", κινηματογραφική προσέγγιση του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και τις "Κρυστάλλινες νύχτες" του ερωτισμού και της υπαρξιακής απόγνωσης, η Μαρκετάκη ήταν πάντα μια σκηνοθέτις που δεν συμβιβάστηκε με τις προσωπικές κατακτήσεις και αφουγκράστηκε τα μικρά και τα μεγάλα πάθη του ελληνικού κινηματογράφου. Κι όταν χρειάστηκε, γενναία, όπως πάντα και περήφανη, αντιμετώπισε και τη Χούντα και τις μικρότητες της ελληνικής κινηματογραφικής πιάτσας. Η οργή της έκρυβε τη βαθιά της πίκρα, το σκληρό μαράζι της για την περιπέτεια αυτού του τόπου και του δικού της χώρου. Θα την θυμόμαστε." Μιχάλης Δημόπουλος Ο τόμος περιλαμβάνει τα κείμενα: - (Αυτο)βιογραφικό σημείωμα της Τώνιας Μαρκετάκη (1993) - Χρονολογικό εργοβιογραφικό - Αχιλλέας Κυριακίδης, "Η πράξη της ζωής και η πράξη της τέχνης" Φιλμογραφία: - "Ο Γιάννης και ο δρόμος": ζενερίκ, σύνοψη - "Ο Γιάννης και ο δρόμος": το σενάριο - "Ιωάννης ο βίαιος": ζενερίκ, σύνοψη - "Ιωάννης ο βίαιος": απόσπασμα σεναρίου - "Ιωάννης ο βίαιος": αποσπάσματα κριτικών - "Η τιμή της αγάπης": ζενερίκ, σύνοψη - "Η τιμή της αγάπης": "Η δημιουργικότητα ως φυσικό φαινόμενο" (συνέντευξη στην Ίνα Αργυρίου, περιοδικό "Cosmopolitan", Νοέμβριος 1983) - "Κρυστάλλινες νύχτες": ζενερίκ, σύνοψη - "Κρυστάλλινες νύχτες": "Κύκλος και φωτιά" (κείμενο της Τώνιας Μαρκετάκη) - "Κρυστάλλινες νύχτες": "Ο έρωτας είναι ζωή -γι' αυτό πεθαίνει" (συνέντευξη στην Ελένη Μαχαίρα, εφημερίδα "Επενδυτής", Φεβρουάριος 1993)
Publications Date: 
1994
Book pages: 
55
Book Dimensions: 
26χ21
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο
Publications Date: 
1994
Book pages: 
55
Book Dimensions: 
26χ21
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο